fbpx

Putinov genocidni načrt se ni izšel, vojna se mora končati z njegovo brezpogojno predajo!

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

Ameriški strokovnjaki trdijo, da je ukrajinski vojski uspelo v petih dneh ponovno zavzeti več ozemlja, kot so ga ruske sile zavzele od aprila. Kot kaže, je pomoč Zahoda v orožju in logistiki izjemnega pomena v boju zoper novodobnega zavojevalca Evrope – Vladimirja Putina. “Putinov genocidni načrt za izbris Ukrajine z zemljevida ni uspel. On se ne more pogajati. Vojna se mora končati z njegovo brezpogojno predajo,” je prepričan zunanji minister Litve Gabrielius Landsbergis.

V okviru obsežne protiofenzive so ukrajinske sile po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega vnovič osvojile mesto Izjum na vzhodu države, ki je strateškega pomena. Iz Ukrajine sporočajo, da so uspeli od začetka meseca iztrgati že približno tri tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja.

Zunanji minister Litve Gabrielius Landsbergis je ob bližajočem se porazu Vladimirja Putina poudaril, da so ukrajinski junaki dnevno presegli naša pričakovanja. “Zahvaljujoč navdihujočemu vodstvu predsednika Volodimirja Zelenskega, ukrajinskega zunanjega ministra Dmitra Kulebe, ukrajinskega ministra za obrambo Oleksija Reznikova in drugih je bila definicija nemogočega napisana na novo,” je prepričan Landsbergis in ob tem dodal, da si je Ukrajina prislužila nič manj kot njihovo polno podporo pri privedbi Putina pred sodišče za vsak zločin, ki ga je zagrešil. “Ne sme biti kompromisov, izgovorov ali izjem.”

Rusi bi bili poraženi že prej, če bi imeli dovolj vojaške opreme
Landsbergis poudarja, da je sedaj nedvomno jasno, da bi lahko Ukrajina že pred meseci porazila Rusijo, če bi se ji že od prvega dne zagotovilo vso potrebno vojaško opremo. “Če bi Ukrajino oborožili hitreje, bi na tisoče domov obstalo. Na tisoče življenj bi bilo rešenih. Na tisoče več otrok bi bilo sedaj varnih pri svojih starših. Moramo priznati, da popuščanje ni pripomoglo k temu, da bi bili varnejši.”

Zunanji minister Litve Gabrielius Landsbergis (Foto: epa)

Prebivalci Ukrajine so po besedah Landsbergisa naredili več kot dovolj, da so si prislužili naše spoštovanje. Njihovi dosežki so nas ponižali. “Zdaj jim moramo pomagati, da končajo to vojno hitro in za vedno,” je poudaril in ob tem nanizal pet točk, s katerimi je pojasnil kako:

1. Vse zaloge zahodne napredne oborožitve (vojaški taktični raketni sistem ATACMS, tanki, bojna letala) morajo biti na voljo Ukrajini.

2. Zavezati se moramo k ustvarjanju in uveljavljanju varnih območij okoli ozemlja jedrskih elektrarn, da jih Putin ne more uporabiti kot orožje.

3. Začrtati je treba jasne meje in Putinu zelo jasno povedati posledice njihovega prestopanja, da se ga odvrne od kakršnih koli obupanih zadnjih potez.

4. Mednarodno kazensko sodišče in druge je treba hitro poslati na osvobojena ozemlja, da raziščejo tam storjene zločine.

5. Hitra integracija Ukrajine v Nato in EU.

Nič več oklevanja. Nič več pogajanj s teroristi. Tisti, ki so dvomili v moč Ukrajine, bi se morali opravičiti. Ukrajina nas je branila vse, tudi ko nekateri niso verjeli, da jim lahko uspe,” je poudaril zunanji minister Landsbergis in dodal, da je sedaj napočil čas, da pokažemo svojo globoko hvaležnost.

V soboto je ukrajinski predsednik Zelenski sporočil, da so ukrajinske sile vnovič zavzele okoli dva tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja. Na isti dan pa so Rusi na račun napredovanja ukrajinske vojske vendarle priznali razporeditev oziroma umik sil v vzhodnem delu harkovske regije. Sodeč po navedbah ukrajinskih obveščevalcev naj bi ruska stran na račun porazov, do katerih je prišlo v ukrajinski ofenzivi, odstavila generala Romana Berdnikova, ki je poveljeval ruski zahodni armadni skupini.

Sara Kovač