Celo Poljska ni imuna na kristjanofobijo: Ponovno je bil oskrunjen spomenik Janeza Pavla II.

Datum:

Kristjanofobija je dejstvo, tudi na Poljskem. Tokrat se je namreč zgodila še ena skrunitev spomenika papeža Janeza Pavla II., tokrat v kraju Oborniki v Velikopoljskem vojvodstvu. Neznani skrunitelji, so podobo svetnika oskrunili z rdečo barvo, zlasti njegov obraz in dlani. Predhodna kristjanofobna skrunitev se je prav tako pripetila v tem kraju. 

O dogodku je sicer najprej poročal portal wPolityce.pl. Gre za že znano metodo onečaščenja spomenika z rdečo barvo, ki jo je izredno težko odstraniti. Poleg dlani in obraza so pobarvali tudi del oblačila. Na mestnem trgu v kraju Oborniki, kjer je do skrunitve prišlo, se sicer nahajajo nadzorne kamere. Policija je posnetek s kamer že zaščitila in ga poslala v podrobno preiskavo, poroča Polonia Christiana.

Zaradi videoposnetkov obstaja upanje, da bi roka pravice utegnila odkriti skrunitelja. Znano je tudi, da bodo oblasti očistile spomenik, danes pa naj bi bila s podrobnostmi uradno seznanjena lokalna javnost. Mesto s preko deset tisoč prebivalci pa ni prvič doživelo tovrstnega fizičnega napada. Kristjanofobne skrunitve so se namreč dogajale že v preteklosti. Podoben primer se je pripetil 31. januarja. Šlo je za izjemno vulgarne slogane na zidovih lokalne cerkve, prav tako rdeče barve.

Eden izmed sloganov je na primer sugeriral, da imajo duhovniki na rokah kri, drugi pa je prostaško žalil. Prav tako se je skrunitev spomenika sv. Janeza Pavla II. zgodila že lani avgusta v Gdansku. Z rdečo barvo tedaj niso skrunili zgolj podobe pokojnega papeža, marveč tudi nekdanjega ameriškega predsednika Ronalda Reagana. Podoben incident se je pripetil še v kraju Szczecin ob nemški meji, kjer so aktivisti LGBTQ izobesili mavrične zastave. Kot je mogoče opaziti, se pojavi kristijanofobije vse pogosteje pojavljajo tudi v manjših mestih. Napadi v režiji skrajne levice in feminističnih združenj, se več ne omejujejo zgolj na Varšavo in Krakov. 

Tudi v stari Ljubljani so neznanci z barvo poškodovali fresko na stolni cerkvi
Podoben napad se je konec januarja letos zgodil tudi pri nas v stari Ljubljani, kjer so neznanci vandalizirali fresko stolne cerkve. Vanjo so vrgli balon z barvo in povzročili za več tisoč evrov škode. Policisti so se lotili preiskave suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari posebnega kulturnega pomena.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...