Cene v hrvaški Istri že pred sezono poskočile v nebo

Datum:

Bolj kot se bliža glavna poletna turistična sezona, vse bolj se v primerjavi z lanskim letom zvišujejo cene hrane in pijače v istrskih turističnih središčih. Hrvaški mediji so zato že sprožili akcijo iskanja (pre)visokih cen kave, sladoleda in drugih najbolj pogostih razvad turistov.

                   

Cene velikega macchiata v Rovinju in Poreču so dosegle 3,5 evra, medtem ko je espreso okoli 1,80 evra. V središču Pulja je najvišja cena za veliko kavo z mlekom okoli 2,30 evra, kar omogoča čisti zaslužek.

Za porcijo čevapčičev 19 evrov
Enako je z Aperolom, oranžno pijačo, ki jo poleti na hrvaški obali pijejo najpogosteje. Ker je veliko povpraševanja po tej pijači, je zanjo treba odšteti od šest do celo vrtoglavih 11 evrov! Cene porcije ocvrtega krompirčka se začnejo pri 5 evrih, cene čevapčičev pa še nikoli niso bile višje – povzpnejo se vse do 18,90 evra. Visokih cen pic smo že vajeni. V prej omenjenih treh turističnih mestih je najnižja cena “margerite” 9 evrov.

Foto: Pixabay

Burgerji so posebna zgodba. Ta jed je precej popularna, zato lahko njena cena v Rovinju doseže tudi vrtoglavih 18 evrov. Največja razlika med Porečem, Rovinjem in Puljem je tako ravno v ceni kave. V središču mesta Pulj se cene velikega macchiata še vedno niso povzpele na 3,5 evra, kar je v središču Poreča in Rovinja postalo nekaj običajnega. Nihče se več niti ne pritožuje nad to ceno. Kljub temu pa je mogoče v Pulju najti najdražji sladoled. Za kepico je namreč treba odšteti od 2 do 3,5 evra.

Rovinj (Foto: Pixabay)

“Ne vem, kaj naj vam rečem, zakaj so te cene kave visoke. Morda so takšne v središču mesta, na obrobju pa manj. Dejstvo je, da se je odkupna cena dvignila, gostinci pa so temu primerno zvišali cene,” je za Jutranji list povedal Viliam Radessich iz poreškega gostinskega ceha. Opozoril je, da bo lepo število gostincev v glavni sezoni vseeno dvigovalo cene, čeprav sam ni prepričan, ali je to pametno ali ne.

Ljudje so postali občutljivi na cene
Eden od gostincev je za medij povedal, da se bodo tisti, ki s postavljanjem cen pretiravajo, znašli v zagati, saj bodo gostje letos še posebej previdni pri zapravljanju. Iz središča Poreča so namreč poročali, da cen ne bodo dvignili, čeprav je sicer veliko gostincev cene že dvignilo. “Pri nas kepica sladoleda stane dva evra. Ta cena je rezultat dogovora med vsemi gostinci v Poreču. Želel sem nižjo ceno, a se večina ni strinjala,” je ob tem pojasnil.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki