Cepljena že polovica odrasle populacije

Datum:

Ozračje se je začelo hladiti, v prihajajočem tednu pa se bo začelo tudi novo šolsko leto. Vsi napeto pričakujemo, kako jo bomo odnesli to jesen – bodo otroci lahko ostali v šoli ali se nam bo ponovil lanskoletni scenarij. A vse te bojazni bi bile lahko precej manjše, če bi se za cepljenje odločili v zadostnem številu. “Zaščitimo sebe in ostale pred težjim potekom bolezni covid-19. Preprečimo hospitalizacije, dolgoročne posledice bolezni in smrti. Poskrbimo za varno jesen. Bodimo odgovorni,” je pozvala vlada.

                   

“Zaščitimo sebe in ostale pred težjim potekom bolezni covid-19. Preprečimo hospitalizacije, dolgoročne posledice bolezni in smrti. Poskrbimo za varno jesen. Bodimo odgovorni,” je ponovno pozvala vlada in povabila k cepljenju v čim večjem številu. “Glede na projekcije Instituta Jožef Stefan in potek četrtega vala v Španiji in Portugalskem je jasno, da bo četrti epidemijski val močan. Dejstvo je, da je tukaj in se nam bo zgodil v velikem obsegu,” je pred dnevi opozoril minister za zdravje dr. Janez Poklukar. V Sloveniji se je do sedaj z vsemi potrebnimi odmerki cepiva cepilo 872.106 oseb, če zajamemo starejše od 18 let, imamo trenutno 50-odstotno precepljenost. Med starejšimi od 50 let imamo 63-odstotno precepljenost, če pogledamo vse skupaj, pa je precepljenost skoraj 42-odstotna. Z enim odmerkom cepiva se je cepilo 969.699 oseb, kar predstavlja 46 odstotkov. Nedavna študija je pokazala, da so cepljeni ljudje manj kužni od necepljenih – kar pomeni, da tudi v primeru, če se okužijo, raznašajo manj “živega” virusa.

Edino cepljenje nas bo zaščitilo
Medtem so med dijaki, ki so se 17. in 18. avgusta vrnili z maturantskega izleta iz Grčije, potrdili že 42 okužb s covidom-19. V izjavi za medije je direktor NIJZ dr. Milan Krek pozval: “Prosim starše, pedagoge, svojce in njih same, da se držijo omejitve, da ne hodijo okoli.” Nekateri namreč še kar ne dojamejo, da je virus še kako prisoten, čeprav epidemija trenutno ni uradno razglašena. V Kopru so si tako na primer omislili rojstnodnevno zabavo za 500 ljudi. Organizator zabave je dogodek oglaševal na družabnih omrežjih, samega dogodka pa sicer ni prijavil kot javne prireditve, zato je s tem med drugim kršil določila zakona o javnih zbiranjih.

Image

V primerjavi s preteklo nedeljo so včeraj številke močno poskočile, in sicer za kar 103 odstotke. Pred enim tednom smo namreč potrdili 57 novih okužb, včeraj pa 116. Nazadnje smo več kot sto okužb v nedeljo potrdili 16. maja –  takrat  smo v Sloveniji zabeležili 114 okužb. Število aktivnih primerov je tako zraslo na 3.495, delež pozitivnih testov je znašal 15 odstotkov. Hospitaliziranih je 75 covidnih bolnikov, 18 jih potrebuje intenzivno nego.

Cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech v ZDA nima več le začasnega dovoljenja za uporabo
V ZDA so danes cepivu proti covidu-19 proizvjalca Pfizer/BioNTech izdali dovoljenje za uporabo pri osebah, starejših od 16 let. Omenjeno cepivo je imelo doslej začasno dovoljenje za uporabo, zdaj pa ga je ameriška agencija za hrano in zdravila FDA dokončno potrdila ter to odločitev označila za pomemben mejnik v boju proti pandemiji covida-19, je poročala STA. Omenjeno cepivo je kot prvo v ZDA dovoljenje za začasno uporabo dobilo decembra lani, z njim so cepili več deset milijonov ljudi. Za pridobitev tega dovoljenja je potrebnih desetkrat več podatkov kot za začasno dovoljenje. FDA je sporočila, da so dovoljenje za uporabo izdali na podlagi podatkov iz kliničnih preizkusov in ocen, pri čemer je sodelovalo več kot 40 tisoč ljudi. Moderna je tudi že zaprosila za stalno dovoljenje za uporabo, vendar FDA še ni predložila vseh dokumentov.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska komisija Sloveniji priporoča dvig konkurenčnosti

Včeraj smo poročali, da je Slovenija nazadovala na globalni...

Vlada se hvali z obnovljivimi viri, v resnici smo odvisni od ruskega plina, ki ga uvozimo iz Avstrije

Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih...

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...