Redki Afganistanci ostajajo in se borijo za domovino: “Uprli se bomo talibanom, če bodo skušali zavzeti dolino Panšir”

Datum:

Po talibanskem zavzetju Afganistana se po državi že organizirajo upori. Tako je tudi v dolini Panšir, ki pa je še edino območje, ki ga talibani niso zavzeli. Tamkajšnji uporniki so se pripravljeni upreti, če jo bo ekstremistična skupina poskušala zavzeti, je dejal sin enega glavnih voditeljev afganistanskega antisovjetskega upora v osemdesetih letih.

                   

“Soočili smo se s Sovjetsko zvezo in soočili se bomo tudi s talibani,” je za Al Arabiya povedal Ahmad Masud, sin Ahmada Šaha Masuda.

Talibani so Masudu dejali, da ima štiri ure, da se odreče dolini Panšir, ki leži severno od Kabula, kjer se skriva tudi podpredsednik Afganistana Amrulah Saleh. A je Masud odločen, da jim ne bo predal območij, ki so pod njegovim nadzorom. Za Al Arabiyo je povedal, da je pripravljen odpustiti talibanom, da so mu ubili očeta, pod pogojem za mir in varnost v Afganistanu. Njegov oče je bil ubit le nekaj dni pred napadom Al Kaide na ZDA 11. septembra 2001 in je bil pod zaščito pred talibansko oblastjo. Njegovo ime nosi še vedno veliko težo tako v Afganistanu kot po celem svetu.

Z orožjem in vojsko proti talibanom
Masud je tudi pozval k oblikovanju celovite vlade, ki bi vladala državi s sodelovanjem talibanov, in opozoril, da bi bila vojna neizogibna, če bi ekstremistična skupina zavrnila dialog. Za Washington Post je dejal, da so se pripadniki afganistanske vojske pridružili njegovemu načrtu pred talibanskim zavzetjem celotne države. “Vedeli smo, da bi lahko prišel ta dan. Imamo zaloge streliva in orožja, ki smo jih potrpežljivo zbirali že od časa mojega očeta,” je dejal in dodal, da so tudi vojaki, ki so se mu pridružili, prinesli orožje. “Če bodo talibani napadli, se bodo soočili z močnim odporom,” je dejal.

Foto: epa

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Varnostna grožnja v EU: Vlada v “vojno” celo z lastno policijo in vojsko!

"Vojaški in policijski sindikati so ogorčeni nad ravnanjem vlade....

[Video] Stara padala za Gazo? “Kdo je glasoval za te bedake?”

Vlada bo za Palestince porabila 2,5 milijona evrov. To...

Mahnič o nezakonitih ravnanjih Svobode, Lah ostal brez argumentov

"Če je lahko elektro tajkun, ki je trenutno v...

Slovenski gostinec prevzel upravljanje 4-zvezdičnega hotela in gradu v lasti svetovno znane družine

Družina Riedl, ustanoviteljica in lastnica svetovno znanega podjetja za...