“Cerar kaže precejšnjo aroganco. To je nekaj povsem drugega, kar je obljubljal pred volitvami.”

Datum:

“Izjava Mira Cerarja o “malih ljudeh” kaže na precejšnjo aroganco in nepripravljenost soočenja s povsem legitimnimi kritikami ravnanj predstavnikov oblasti. Takšna drža je nekaj povsem drugega od tega, kar je Miro Cerar obljubljal pred volitvami,” je Cerarjevo sobotno zmerljivko o malih koalicijskih partnerjih in vseh drugih, ki si upajo komenitrati odločitev predsednika državnega zbora o prepovedi referenduma Milana Brgleza, komentiral sociolog in analitik Matevž Tomšič.

                   

“Izjave koalicijskih partnerjev pa tudi drugih so izjave malih ljudi.” S temi besedami je premier Miro Cerar opisal koalicijske partnerje in ostale ljudi, med drugim tudi več kot 10 tisoč delavcev migrantov, ki nasprotujejo odločitvi predsednika državnega zbora Milana Brgleza.

Kljub številnim dvomom o ustavnosti in primernosti Brglezove odločitve za zavrnitev zbiranja podpisov za referendumske pobude, je premier Miro Cerar na včerajšnjem pohodu Pot ob žici po Poti spominov in tovarištva Brglezovo odločitev ubranil na precej nenavaden in ohol način. Da gre za težke besede, ki imajo lahko tudi usodne politične posledice, govori dejstvo, da je za male ljudi označil kar svoje koalicijske partnerje iz strank SD in DeSUS.

Kje je etika, morala in politična kultura?
Sociolog in profesor na Fakutleti za uporabne družbene študije Matevž Tomšič ocenjuje, da Cerar s tovrstnimi izjavami kaže na precejšnjo aroganco in nepripravljenost soočenja s povsem legitimnimi kritikami ravnanj predstavnikov oblasti in je povsem v nasprotju s tistim, kar je obljubljal pred volitvami.

Da njegova izjava potrjuje že z dejanji izkazano zaničevanje drugače mislečih, pravzaprav vseh mislečih, pa pravi pravnica in predsednica Iniciative za svobodo govora Lucija Ušaj. “To, kar pride iz njegovih ust, dejansko ni presenečenje, ampak odraz njega samega,” je mnenje o njegovi podobi komentirala Ušajeva.

Vprašanja o primernosti izjave Mira Cerarja in morebitnem sovražnem govoru smo poslali tudi Nataši Pirc Musar ter Mirovnemu inštitutu. Na odgovore še čakamo.

SLS meni, da sta predsednika DZ in vlade obula prevelike politične čevlje
So se pa medtem odzvali v stranki SLS, kjer so zapisali, da če sta predsednika vlade in DZ “v tem mandatu pridobila zgolj večvrednostni kompleks, ki jima nalaga, da se morata ukvarjati z nami – malimi ljudmi, je skrajni čas za predčasne volitve, saj sta očitno obula prevelike politične čevlje”.

Slovenci si po 25 letih priborjene suverenosti ne zaslužimo novih delitev, ki so plod političnih igric, so še prepričani v SLS, zato njihov predsednik Marko Zidanšek pričakuje Cerarjevo opravičilo vsem malim ljudem iz Slovenije, ki se dnevno borijo za lastno preživetje in se trudijo po svojih najboljših močeh, da bi imeli lepšo prihodnost vsi, ne le tisti, ki živijo v Ljubljani in so privilegirana elita z izjemnim političnim in gospodarskim vplivom, nesolidarna do ostalega ljudstva.

Marko Puš

Sorodno

Zadnji prispevki