Cerkvica Svetega Duha na Javorci je simbol miru: V spomin na padle vojake

Datum:

Na Evropskem kulturnem forumu, ki bo 7. in 8. decembra potekal v Milanu, bo cerkvica na Javorci prejela najvišje evropsko priznanje za skupno dediščino Znak evropske dediščine. Zgradili so jo leta 1916 med divjanjem soške fronte v spomin na padle vojake med prvo svetovno vojno.

Cerkvico na Javorci je zasnoval dunajski slikar in scenograf Remigius Geyling, tedaj nadporočnik. Organizacijo in vodenje gradnje je prevzel poročnik madžarskega rodu Geza Jablonszky. Sredi vojne vihre so jo posvetili miru.

Foto: dolina-soce.com

Zgradili so jo avstro-ogrski vojaki, mojstri različnih obrti. Obzidje in spodnji del so izdelali iz kamenja, zgornji del konstrukcije pa iz macesnovega lesa. Februarja 1916 so avstro-ogrski vojaki 3. gorske brigade XV. korpusa začeli zbirati prostovoljne prispevke za gradnjo, dela so se začela 1. marca 1916. Namenu so jo predali 1. novembra istega leta.

Leta 1999 je bila razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, leta 2007 pa je dobila tudi znak Evropske kulturne dediščine medvladne iniciative. Je tudi ena od postaj na zgodovinski poti Pot miru, ki povezuje spomenike in ostaline 1. svetovne vojne v Zgornjem Posočju.

Foto: dolina-soce.com

Nad vhodom v cerkvico se dviga zvonik s sončno uro, grbom monarhije in napisom PAX. Okolico krasijo tudi grbi dvajseterice dežel, ki so sestavljale Avstro-Ogrsko. V notranjosti je na hrastovih ploščah, ki simbolizirajo liste spominske knjige, po sistemu vojaške hierarhije vžganih 2564 imen na okoliških bojiščih padlih avstro-ogrskih vojakov, ki so pokopani na Ločah pri Tolminu.

Več si lahko ogledate na portalu goriškem portalu go-portal.si.

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....