Češka vojska v pričakovanjih na poslabšanje razmer pandemije covida-19 pripravila lazaret s 500 posteljami!

Datum:

V strahu, da češki zdravstveni sistem ne bi zmogel preživeti povečanega števila okužb zaradi covida-19, je češka vojska v Pragi postavila prvi lazaret, s katerim so priskrbeli še 500 dodatnih postelj za obolele z wuhanskim koronavirusom.

                   

Na Češkem so v petek, 23. oktobra 2020 zabeležili 15.250 novih okužb s covidom-19, kar predstavlja največje zabeleženo število okužb v državi. Čez noč je umrlo 126 ljudi, skupaj je zaradi covid-19 umrlo skoraj  dva tisoč Čehov.

Novopostavljeni lazaret bo namenjen za paciente, ki kažejo lažje simptome, medtem ko se bodo ostale bolnišnice posvetile težjim primerom. Bolnišnice na Češkem so zaradi pandemije covida-19 že odpovedale načrtovane posege in rutinske operacije.

Lazaret, ki ga je postavila češka vojska na severu Prage (foto: EPA)

Lazaret, ki ga je vojska postavila v severnem predelu Prage je začel sprejemati bolnike v nedeljo, 25. oktobra 2020. “Ko večina bolnišnic v Pragi ne bo imela kapacitet za sprejem novih pacientov, se bo zdravljene in stabilne paciente poslalo sem, v začasno vejo bolnišnice Na Bulovce, da bi lahko zdravstveni delavci v bolnišnicah sprejemali akutne paciente,” je za Euronews povedal direktor bolnišnice Na Bulovce, Jan Kvaček.

Dodatni ukrepi za zaustavitev širjenja pandemije
Po mnenju zdravstvenih delavcev naj bi Češka krizno točko dosegla v začetku novembra, takrat bo lazaret najbolj potreben. V poljski bolnišnici je deset postelj za intenzivno nego, opremljenih z ventilatorji za paciente pri katerih bi se stanje bolezni nenadno poslabšalo. Glavni del bolnišnice ima deset kril, v vsakem krilu pa je 50 postelj. Poleg tega je lazaret opremljen z laboratorijem, rentgenom, aparatom za CT slikanje, kakor tudi z dekontaminacijsko sobo za zdravniško osebje.

Češki zdravstveni minister Roman Prymula je napovedal še dodatne zaostritve preventivnih ukrepov. Od srede, 28. oktobra 2020 bodo zaprti lokali, restavracije in šole, medtem ko bodo javna zbiranja omejena na največ dva človeka.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...