Študija razkriva, da je “lockdown” v Avstraliji preprečil smrt okoli 400 ljudi!

Datum:

Tako imenovani lockdown, oziroma zaprtje države v Avstraliji je pripomoglo k zmanjševanju širjenja okužb z novim koronavirusom in prispeval k rešitvi življenja okrog 400 ljudi, ki bi lahko umrli na račun bolezni dihal, razkriva raziskava, ki je bila objavljena v ponedeljek.  

                   
Na inštitutu Actuarie so pri primerjavi potrjenih smrti s številom pričakovanih sredi zimskih mesecev opazili deficit. Obstaja prepričanje, da je do tega prišlo na račun zmanjševanja števila primerov bolezni dihal, kot je na primer pljučnica.

Rešili so številna življenja
“Jasno je, da so lockdown in drugi omejitveni ukrepi namenjeni za zajezitev širjenja covid-19 mnogim Avstralcem predstavljali veliko nadlogo,” je povedala Jennifer Lang, vodje delovne skupine za covid-19 na inštitutu Actuaries in ob tem poudarila, da so ukrepi imeli pomembne koristi. Ti ukrepi po njenih besedah niso le rešili veliko Avstralcev pred okužbo z novim koronavirusom in smrtjo, ampak so tudi zmanjšali število smrtnih žrtev zaradi številnih drugih vzrokov. Langova sicer napoveduje, da bodo zaradi koronavirusa srednjeročne in dolgoročne posledice tako za fizično in duševno zdravje kot tudi za gospodarstvo.

Foto: epa

Dobra statistika govori sama zase
Premier zvezne države Victoria, Daniel Andrews, je v ponedeljek dejal, da bodo kmalu zaustavili zaprtje drugega največjega avstralskega mesta Melbourne, ki je predstavljalo epicenter novega koronavirusa v državi. Mesto, v katerem živi pet milijonov ljudi, v zadnjem dnevu ni zabeležilo niti enega novega primera okužbe, kot tudi ne primera smrti. Melbourne je bil sicer z namenom omejitve okužb zaprt od začetka julija, ko je prišlo do sunka v številu širjenja okužb. 

Andrews je napovedal, da je sedaj napočil čas, da se karantena odpravi. “Vse skupaj nam je uspelo spraviti pod nadzor, dan brez primerov okužbe predstavlja neverjeten dosežek.” Sicer so Andrewsu očitali, da je prelagal z načrti za ponovno odprtje mesta, poroča Russia Today. Ko so vodjo zdravstvenih oblasti v Viktoriji Bretta Suttona povprašali, zakaj je Melbourne tako dolgo zaklenjen, je odgovoril, da ne gre za najdaljši lockdown na svetu, namreč obstaja ducat ali več držav, ki so imele daljšo zaprtje. Poleg tega pa so imele druge države precej bolj striktne ukrepe, kot so ti, ki so bili uvedeni v tej avstralski zvezni državi.
Foto: epa
Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada podražila goriva

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega...

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...