Češki kmetje prišli na mejne prehode

Datum:

Češki kmetje so se danes s svojimi traktorji in drugimi vozili zbrali na več mejnih prehodov, da bi se srečali s kolegi iz sosednjih držav in združili moči v svojih protestih proti kmetijski politiki Evropske unije, birokraciji in splošnim pogojem za njihovo poslovanje.

Kmetje so se s kolegi iz sosednje Nemčije, Poljske in Slovaške srečali na številnih mejnih prehodih. Protesta so se udeležili kmetje iz 10 držav EU, od Srednje Evrope do Baltika in Balkana. Prav tako v Sloveniji protestirajo slovenski kmetje.

Kmetje so blokirali prehod Hodonin-Holic na češko-slovaški meji, ko je avtocesto zapolnilo na stotine traktorjev, mnogi prekriti s češkimi ali slovaškimi zastavami. Med zbranimi množicami je bilo videti tudi madžarske kmete. Češki in poljski kmetje so delno blokirali tudi prehod v severovzhodnem delu Češke, kjer je bilo ob cesti parkiranih na desetine traktorjev, poroča češka tiskovna agencija CTK. Na drugih čeških mejnih točkah vključno z Nemčijo so potekali protesti. Češka agrarna zbornica je sporočila, da se je protestov samo na Češkem udeležilo 3000 traktorjev.

Foto: epa

Na spodnjem videoposnetku je prikazana začetka točka kmetov, ki so se odpeljali iz mesta Kromeriž.

Dejstvo, da danes kmetje protestirajo po vsej Evropski uniji, je jasen dokaz, da se je nujno lotiti redefiniranja pojmov skupne kmetijske politike EU (SKP),” je zbornica zapisala v skupni izjavi z glavnimi kmeti drugih držav. “Primarna naloga kmetijstva mora ostati zagotavljanje prehranske varnosti, pridelava kakovostne in varne hrane ob ohranjanju ekonomske sposobnosti kmetov.”

“Na predvečer obsežnih protestov se razmere v EU zaostrujejo. Za danes, 22. februarja, so napovedali množične usklajene dogodke kmetov iz Češke, Slovaške, Poljske, Madžarske, Litve in Latvije, ki se bodo preselili na kontrolne točke na mejah,” je zapisal profil na X ob videoposnetkih.

Poziv Evropski komisiji za ureditev trgovinskega sodelovanja z Ukrajino
Sredi protestov drugod po Evropi Kijev poziva Evropsko komisijo, naj sprejme odločne ukrepe, potem ko so demonstrirali, da so poljski kmetje v torek blokirali mejo in odprli železniške vagone, da bi se žito iz njih raztreslo. Srednjeevropski kmetje so jezni zaradi tako imenovane nelojalne konkurence iz tujine, zlasti Ukrajine, po odločitvi EU leta 2022, da opusti dajatve na ukrajinski uvoz hrane. “Evropsko komisijo pozivamo, naj spremeni sedanjo ureditev trgovinskega sodelovanja z Ukrajino in pripravi predlog za spremembo v skladu z zgornjimi predlogi in prednostno zaščito lastnih kmetov,” je dejala češka agrarna zbornica.

Kmetje pravijo, da se trgi soočajo z izkrivljanjem in nizkimi odkupnimi cenami, ki izhajajo iz presežkov ob poceni uvozu. Prav tako niso zadovoljni z naraščajočo birokracijo, s katero se soočajo.

Češki kmetje so pred nekaj dnevi protestirali tudi v Pragi, enako so storili slovaški kmetje, ki so se s traktorji zapeljali tudi skozi slovaško prestolnico Bratislavo. Proteste na mejah je v četrtek sprožila češka agrarna zbornica, ki je pozvala druge v srednji Evropi, da se jim pridružijo.

“Ne protestiramo proti Evropski uniji, protestiramo proti nepravičnim odločitvam Evropske komisije,” je protestnikom, zbranim na češko-slovaški meji, povedal Andrej Gajdos, podpredsednik Slovaške kmetijsko-živilske zbornice (SPPK). “Smo kmetje, želimo delati na polju … nočemo izpolnjevati papirjev in sedeti za računalnikom,” poroča Irozhlas.

Predsednik Agrarne zbornice ne izključuje nadaljnjih protestov tudi na evropski ravni
Po podatkih Agrarne zbornice so bili največji protesti v regiji Olomouc, kjer se je zbralo približno 500 strojev težke mehanizacije, sledita regija Vysočina in Středočeský s 320 stroji. Ogromno število zbranih po besedah predsednica Agrarne zbornice Jana Doležala samo poudarja, kako globoka je kriza v celotnem sektorju, poroča Irozhlas. Po besedah Doležala protest poteka mirno. Pojasnil je, da želijo predvsem opozoriti na največje težave kmetov, ne pa omejevati življenja na Češkem, a ne izključujejo nadaljevanja protestov po vsej Evropi.

Foto: epa

Kmetje so povabili češkega kmetijskega ministra Mareka Vybornyja, njegovega slovaškega kolega Richarda Takaca ter predstavnike kmetov iz Poljske in Madžarske na shod na češko-slovaški mejni prehod Hodonin-Holic, ki ga je blokiralo na stotine traktorjev. “Ne protestiramo proti EU, protestiramo proti napačnim odločitvam Evropske komisije,” je še poudaril Gajdos.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...