Poškodovani jamar rešen

Datum:

Jamarskim reševalcem je iz jame pri Jelen brdu na Kočevskem uspelo rešiti poškodovanega jamarja. Reševanje je potekalo več kot odlično, je ocenil vodja jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek. Poškodovanec je bil odpeljan z vozilom nujne medicinske pomoči, potem ko je v spremstvu reševalcev sam prišel peš od vhoda v jamo do reševalnega vozila.

                   

V izjavi za STA je Zakrajšek povedal, da je ponesrečenca dopoldne minila jutranja slabost, zaradi katere so ga reševalci nameravali iz jame izvleči z nosili, posledično pa bi morali z minsko-eksplozivnimi sredstvi širiti ožine jame. Tako so ga lahko iz jame potegnili napetega na jamarski plezalni pas, kar je bistveno skrajšalo čas reševanja. V nasprotnem primeru bi se reševanje zavleklo vsaj še za dan in pol ali dva, saj bi morali dodatno širiti ožine.

Zakrajšek je s ponesrečenim spregovoril nekaj besed v reševalnem vozilu. Ocenjuje, da je jamar v odličnem stanju, poškodovana ima le rebra in desni komolec.

Po besedah vodje mednarodne enote jamarske reševalne službe Maksa Merele, ki je bil ves čas ob poškodovanem, sta kmalu po nesreči v sredo popoldne na kraj prišla oskrbovalna ekipa in zdravnik. Poskrbeli so za prve informacije o poškodbah in stabilizacijo ponesrečenega, nato pa je stekla reševalna akcija.

Ta je bila po oceni Merele tehnično zahtevna, ker vse do zadnjega niso vedeli, ali bodo jamarja lahko ven potegnili s pomočjo plezalnega pasu ali ga bodo morali izvleči v nosilih.

Še preden so ponesrečenca potegnili ven, so morali prehode, kjer je bilo to najbolj nujno, razširiti ročno, je Merela povedal v izjavi za medije.

Od srede do danes zjutraj je v reševanju sodelovalo 37 reševalcev, zjutraj pa so se jim pridružile še tri ekipe, tako da je bilo reševalcev 50, je povedal Zakrajšek.

Če je lansko reševanje jamarke iz nove Vranjedolske jame pri Dolenji vasi blizu Cerknice po Zakrajškovi oceni doseglo težavnost stopnje deset, je tokratno reševanje doseglo stopnjo sedem.

Jamar je v sredo popoldan padel v jami na globini okrog 120 metrov. Reševanje ponesrečenega je steklo sinoči, uspeli so ga dvigniti za tretjino poti, zjutraj pa ga je obšla slabost, zato je zdravnik odločil, da naj počakajo in se ga preostanek poti prinesejo na nosilih. Ko ga je slabost minila, so ga potegnili napetega na jamarski plezalni pas.

STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...