Češki predsednik ponovno v bolnišnico po pozitivnem testu na covid

Datum:

Češki predsednik Miloš Zeman se je zaradi pozitivnega testa na koronavirus po samo nekaj urah od izpustitve po skoraj sedmih tednih zdravljenja zaradi nepovezanega stanja ponovno vrnil v bolnišnico, so sporočili iz njegove pisarne.

V četrtek zjutraj se je 77-letni predsednik Miloš Zeman vrnil domov po več kot šestih tednih, preživetih v bolnišnici, zvečer pa ga je reševalno vozilo odpeljalo nazaj v Centralno vojaško bolnišnico. Razlog je bil pozitiven test na koronavirus, ki ga je opravil v svojem predsedniškem domu v Lanyu, zahodno od Prage.

Iz njegove pisarne so prav tako sporočili, da so predvidene naloge odložene do nadaljnjega, med drugim tudi imenovanje desnosredinskega opozicijskega voditelja Petra Fiale za premierja, kar je bilo načrtovano v petek. Zeman, po besedah lokalnih medijev, ni kazal nobenih simptomov, prav tako pa je bil trikrat cepljen.

Na testiranje za covid-19 je predsednika iz preventivnih razlogov zaradi “tveganih obiskov” v času zadnje hospitalizacije poslal njegov glavni zdravnik Miroslav Zavoral. Zeman je bil 10. oktobra sprejet v bolnišnico zaradi zapletov kronične bolezni, ki nikoli ni bila razkrita, po besedah njegovih zdravnikov naj bi šlo za bolezen jeter, ki se je morala zdraviti z monoklonskimi protitelesi. Sprva so ga zdravili na oddelku za intenzivno nego, napoved pa je bila po besedah zdravnikov zelo negotova. Zaradi slabega zdravstvenega stanja predsednika se je parlament že začel pripravljati na možnost odvzema njegovih predsedniških dolžnosti, vendar se je po nekaj tednih njegovo stanje izboljšalo.

Zemanu je zdravstveno osebje svetovalo, naj ostane v bolnišnici, vendar je zaradi želje po izpolnitvi svojih ustavnih dolžnosti želel čim prej v domačo oskrbo. Zdravniki so spoštovali njegovo odločitev in ga iz bolnišnice odpustili, hkrati pa so njemu in njegovi družini pojasnili mogoča tveganja in zaplete, do katerih lahko pride v primeru poslabšanja.

Češki predsednik je skušal izboljšati odnose z Rusijo in Kitajsko, preden je odšel v bolnišnico, vendar so se odnosi z Moskvo in Pekingom poslabšali zaradi propadlih naložbenih načrtov. Načrt bodoče vlade je okrepiti zahodno usmerjenost države in odnose z demokracijami, vključno s Tajvanom, ki si ga lasti Kitajska.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...