Češki predsednik predlagal razširitev Višegrajske skupine na Slovenijo – odzvali so se na MZZ

Datum:

“Višegrajska skupina, ki vključuje Češko, Slovaško, Poljsko in Madžarsko, bi se morala razširiti še na Slovenijo”, je na prvem skupnem srečanju V4 po ruski invaziji na Ukrajino dejal predsednik Miloš Zeman, poročajo evropski mediji. Na srečanju v Bratislavi so voditelji razpravljali o energetski varnosti, inflaciji in morebitni širitvi višegrajske skupine na druge države.

                   

“Slovenijo bi morali povabiti v višegrajsko skupino. Predlog je podal češki predsednik Miloš Zeman na prvem srečanju voditeljev Višegrajske skupine po ruski invaziji na Ukrajino. Če se bo to zgodilo, se bo Višegrajska skupina raztezala od Baltika do Jadranskega morja,” so zapisali na Twitterju s profila Višegrad, s čimer se je strinjal tudi nekdanji premier Janez Janša, ki se je ob tej priložnosti tudi zahvalil češkemu predsedniku Zemanu.

Zeman je dejal, da ceni, da so vse države V4 pomagale ukrajinskim beguncem, in poudaril, da je sodelovanje znotraj skupine enako koristno kot drugi podobni formati, kot so tisti v državah Beneluksa. “Višegrad je dokazal svojo vlogo s preprečevanjem poskusov porazdelitve ilegalnih migrantov po kvotah med posamezne evropske države,” je dejal Zeman, ki se je zavzel tudi za razširitev skupine V4 na Slovenijo, ki po njegovih besedah ​​sodi v višegrajsko sodelovanje. Da se z odločitvijo strinja in da jo povsem podpira, je na Twitterju komentiral tudi Janez Janša.

Predsedniki Slovaške, Poljske in Madžarske so novinarsko konferenco po vrhu izkoristili za pohvale Zemanu, ki se mu v začetku prihodnjega leta izteče drugi predsedniški mandat. Poljski predsednik Andrzej Duda ga je označil za duhovitega politika, predsednica Katalin Nováková pa je dejala, da bodo Zemana pogrešali na srečanjih. Slovaška predsednica Zuzana Čaputová je opozorila na nedosledno stališče držav V4 o vojaški pomoči Kijevu. Madžarska je pred tem zavrnila pretok zahodnega orožja prek njenega ozemlja v Ukrajino. Je pa Zeman, ki je bil pred vojno v Ukrajini znan po svoji proruski naravnanosti in je imel simpatije tudi do madžarske vlade, dejal, da Budimpešta Kijevu pomaga pri razminiranju ukrajinskega ozemlja.

Kaj pravi na to Tanja Fajon?
Glede na dejstvo, da je češki predsednik Miloš Zeman predlagal vključitev Slovenije v skupino Višegrad, nas je zanimalo, ali se zunanja ministrica Tanja Fajon s tem strinja in kako komentira na Zemanov predlog in kakšne prednosti oziroma slabosti vidi v morebitni pridružitvi. Z vprašanji smo se obrnili kar neposredno na Ministrstvo za zunanje zadeve.
Objavljamo odziv:
Ministrstvo za zunanje zadeve RS s strani Višegrajske skupine (V4) ni prejelo vabila za pridružitev Slovenije k V4. Češki predsednik Miloš Zeman je sicer v preteklosti že večkrat javno izjavil, da bi skupina V4 v svoje vrste morala povabiti Slovenijo.

Slovenija z Višegrajsko skupino dolga leta sodeluje na različnih področjih in ravneh, poleg vladne ravni tudi na ravni predsednika republike in predsednika Državnega zbora. Slovenija ima z državami V4 sorodne interese, ki izvirajo predvsem iz geografske umeščenosti, članstva v EU in razvejanega gospodarskega sodelovanja. Z državami V4 imamo skupne interese, kot so infrastrukturno in energetsko povezovanje, povečanje rasti in konkurenčnosti ter zmanjševanje razlik v razvoju med državami članicami EU. Sodelovanje je razvito predvsem na področju kohezijske politike, kmetijske politike, proračuna EU, izgradnje regionalne prometne infrastrukture, skupna pa nam je tudi podpora držav Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU. Pomembnost sodelovanja Slovenije s skupino držav V4 se je potrdila tudi v času epidemije covida-19.

Predstavniki Republike Slovenije se udeležujejo srečanj, na katera so povabljeni v razširjenih formatih V4, ki poleg Slovenije vključujejo tudi druge države.

Potrebe po dodatni platformi za sicer razvejano sodelovanje Slovenije z V4 v tem trenutku ni.

Če odgovor interpretiramo ni na MZZ nobene posebne želje po pridružitvi Višegrajski skupini.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...