Ceta zaenkrat ni soglasno podprta, nasprotuje belgijska Valonija

Datum:

Belgija ne more podpisati pomembnega trgovinskega sporazuma s Kanado, je povedal premier Charles Michael, ker temu nasprotujejo odločni valonski socialisti. Njegova izjava kaže, da so upanja, da bo trgovinski sporazum podpisan v četrtek, padli v vodo. Michael je povedal, da so pogajanja s francosko govorečimi regijami neuspešna. 

Ta sporazum je najbolj ambiciozen evropski  trgovski  dogovor, za katerega pa potrebuje Belgija dovoljenje vseh pokrajin. Dejstvo, da Belgija ne more podpisati Cete, je Michael sporočil tudi predsedniku evropskega parlamenta Donaldu Tusku.

Morda vas zanima več o tej temi: Za Ceto je nastopil Dan D

Ostale članice EU želijo podpisati ta sporazum, ki ga pripravljajo že več let. Evropska komisija je določila Belgiji rok za odločitev do ponedeljka. Valonija, ki ima 3,6 milijona ljudi, zahteva močne varovalke v zvezi z delom, okoljem in s standardi za potrošnike. V ponedeljek se je pokazalo, da tudi druga dva francosko govoreča socialista nasprotujeta Ceti.

Kaj sploh je Ceta?
Kanada in EU bi v Ceti odstranili 98 %  trgovskih omejitev, ki veljajo. Za tak dogovor si prizadevajo v pogajanjih več kot pet let od 2009 do 2014. Podporniki so navdušeni nad tem dogovorom, trdeč, da bi trgovska izmenjava narasla za 20 %, kar naj bi pomagalo predvsem malim podjetjem. Kritiki tega sporazuma pa trdijo, da bi tak dogovor povzročil spremembe standardov, ki veljaljo za EU, in bi zaščitil velika podjetja, kar bi omogočalo, da podjetja tožijo vlade in destabilizirajo države. Kar pa je popolnoma socialistična floskula. Če država ne spoštuje pogodbe jo lahko podjetje toži že sedaj.

Ceta  v številkah
98 % uvozno-izvoznih taks med EU in Canado bi bilo odstranjenih
500 milijonov EUR bi letno prihranili evropski izvozniki
3,6 milijonov ljudi živi v Valoniji
36,3 milijonov prebivalcev živi v Kanadi
508 milijonov prebivalcev v EU

A. B., BBC

Sorodno

Zadnji prispevki

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...