Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Datum:

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v tokratni oddaja Tarča na javni RTVS marsikoga presenetil. Če so v SD do sedaj, kar se tiče kritike delovanja koalicije, delovali dokaj zadržano, so po volitvah postregli z realno oceno, da rezultat predstavlja nezaupnico koaliciji. Ker je Nemec izrazil kritiko do premierja in se celo spotaknil ob Levico, je marsikdo mnenja, da je v koaliciji prišlo do konca ljubezni. 

                   

Na začetku so se smehljali, v vsem strinjali, niti vsak zase niso dajali izjav. “Volitve so pokazale svoje,” pa je v četrtkovi oddaji v poduk koalicijskima partnerjema izpostavil evropski poslanec in vidni predstavnik SD Matjaž Nemec, ki je celo izrekel, da so glasovi za Levico glasovi vrženi stran. “Mi smo na novonastalih listah oziroma strankah izgubili čez 35 tisoč glasov, če preštejem še glasove, ki jih je Levica dobila, pridejo ti glasovi do 60 tisoč, se pravi, da je levo volilno telo vrglo stran 60 tisoč glasov. To je bistveno več, kot smo jih Socialni demokrati uspeli spraviti,” je namreč povedal, čeprav je kasneje ob protestu Vrečkove dejal, da ni tako mislil.

Foto: Bobo

Po besedah Nemca smo “žal videli preveč takšnih zgodb, kot je zgodba Roberta Goloba“. Vlada mora pričeti z realizacijami obljub in spremeniti odnos med seboj in odnos do državljanov. “Konec je igric; če se ne bomo poenotili, če ne bomo iskreni drug do drugega, če si ne bomo pomagali, potem je z nami konec in bomo dobili nov obraz, mogoče Prebiliča, ki bo neko novo upanje.” Prav tako je izrazil nezadovoljstvo, da se v evropski kampanji ni bilo mogoče pogovarjati o EU in o izzivih, s katerimi se ta sooča, ampak o notranjepolitičnih temah, kot so stanovanja, helikopterska pomoč, referendumi. “Premier Golob je vsak dan prišel z novimi in novimi obljubami,” je bil kritičen in dodal, da se morajo začeti ukvarjati predvsem sami s sabo, ne pa z drugimi. Matej Arčon iz Svobode je bil do njegovih besed kritičen, češ da se koalicijskih partnerjev ne kritizira javno. Tudi Asta Vrečko iz Levice se je razjezila na Nemca in mu zabrisala: “Če kdo nima uspeha v tej vladi, naj govori zase”.

O tem, ali bi lahko rekli, da je prišlo do krhanja odnosov v koaliciji glede na četrtkovo Tarčo, smo se pogovarjali s političnim analitikom Sebastjanom Jeretičem. “Mislim, da je to znak, da so odnosi že bili skrhani. Če že ne drugega, vsaj v preteklih mesecih,” je izpostavil in dodal, da je bil po njegovo ključen prelom zagotovo ta, da je predsednik vlade “izmišljeno afero Litijska vrgel na hrbet SD-ja in da se je potrudil, da je bil SD zelo močno prizadet”. “Verjetno je vrh drugih zadev v ozadju glede na akterje okrog Goloba. Nič ni novega, da koalicijski partnerji trpijo.”

Jeretič pa predvsem misli, da gre tukaj za neko ugotovitev SD-ja, da so tik pred smrtjo. “Ta rezultat, teh 50 tisoč volivcev, je dejansko dno, ki ogroža njihov obstoj na naslednjih parlamentarnih volitvah in kaže, da enostavno morajo odreagirati,” je pojasnil in dodal, da sam sicer ne verjame, da je tukaj nek resen strateški premislek, ampak gre po bolj za čisto intuitivno preživetveno reakcijo. “Lahko pričakujemo, da bodo vsaj nekateri SD akterji nadaljevali to strategijo,” je poudaril in spomnil, da praktično posnemajo odnos, ki ga je včasih, sicer bolj proti koncu mandata, imel Karel Erjavec, ki je ponavadi sedel v vladi, potem pa se je pol leta pred volitvami od vlade distanciral in bil zelo glasen.

Komentator Sebastjan Jeretič (Foto: zajem zaslona)

Nato smo povprašali, če v Levici in Svobodi torej ocenjujejo, da jim bo preživetje omogočilo samo to, da govorijo in preprečujejo ljudi, da delajo. “Trenutno razen agresivnosti in arogance predsednika vlade in “antijanšizma” kot edine možne točke nimajo ničesar drugega.” Kot je povedal, vsi državni sistemi razpadajo, stavkovni val se širi, dejansko edino je, na kar lahko predsednik vlade v tem trenutku stavi agresivni “antijanšistični” diskurz. “To je čisto ta populistični moment polarizacije, ki ga dosega z delitvijo na čisti mi, umazani oni. To je edino kar mu je preostalo,” zaključi Jeretič.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...