Charlie Hebdo: Francoska policija dobila v roke manifest džihadističnega terorista

Datum:

Francoski preiskovalci so v nedeljo preučevali videoposnetek, v katerem so avtorji prevzeli odgovornost za napad v Parizu, ki je bil namenjen satiričnemu tedniku Charlie Hebdo. Francoska vlada je obsodila dejanje “islamističnega terorizma”.

Aretiranih je bilo šest ljudi, vključno z osumljenim storilcem petkovega napada, ki je pustil dva težko ranjena zunaj nekdanjih pisarn Charlieja Hebdoja v Parizu.

Napadalec je po navedbah vira blizu preiskave 18-letnik, rojen v Pakistanu, imenovan Hassan A. Preiskovalcem je povedal, da je napad izvedel, da bi se maščeval nad ponovno objavo karikatur preroka Mohameda v časniku Charlie Hebdo, nad katerim so zaradi objave istih karikatur teroristi januarja 2015 izvedli masaker.

Je posnetek pristen?

Preiskovalci so zdaj poskušali preveriti pristnost videoposnetka, za katerega menijo, da bi lahko prikazoval Hassana A., kako sporoča, da bo kmalu izvedel napad. Na posnetku se ga vidi, kako joče in kaže karikature. To bi lahko bil neke vrste “manifest”, napoved napada.

Prizorišče terorističnega napada z mačeto v Parizu, 25.9.2020 (foto: EPA)

Osumljenec se je rodil v pakistanskem mestu Mandi Bahauddin in čeprav govori malo francosko, je med zaslišanjem potreboval prevajalca, je dejal vir blizu preiskave. Menijo, da je v Francijo vstopil pred tremi leti, ko je bil še mladoleten, in kljub temu, da so ga nekoč ustavili zaradi nošenja orožja, ni kazal nevarnosti (samo)radikalizacije. Ranjenca sta bila zaposlena v nagrajevani agenciji za televizijsko produkcijo Premieres Lignes, katere pisarne so v bloku, kjer je imel prostore Charlie Hebdo. Vendar je težko verjeti, da bi bila napadena posebni tarči. Moški je zelo verjetno mislil, da so pisarne Charlieja Hebdoja še vedno v tej stavbi, in je želel napasti novinarje revije, v skladu z njegovo izjavo preiskovalcem.

Ena aretirana oseba je bila čez noč izpuščena. Toda poleg glavnega osumljenca je bilo po poročanju Breitbarta še osem pridržanih. Vključno z njegovim mlajšim bratom in ljudmi, ki so živeli z njim v zadnjem prebivališču, v severnem Parizu. Policija je v nedeljo pridržala tudi žensko, ki je živela v istem prebivališču, je dejal sodni vir, ne da bi podrobneje pojasnil.

Po zaslišanjih aretiranih policija vedno bolj prepričana, da je storilec delal sam

Namen aretacij je bil razumeti “okolje” glavnega osumljenca, je dejal vir blizu primera in dodal: “Vse nas vodi do tega, da mislimo, da je ravnal sam.” Izpuščen je bil tudi Alžirec, pridržan blizu kraja napada. Njegov odvetnik je dejal, da je njena stranka dejansko “junaško” lovila napadalca. Napad se je zgodil tri tedne po začetku sojenja osumljenim za napade na Charlie Hebdo, policistko in judovski supermarket, v katerem je umrlo 17 ljudi.

Francoska policija je preiskovala kraj napada napadalca z mesarsko sekiro na dva zaposlena novičarske agencije, ki se nahaja v bližini bivših prostorov magazina Charlie Hebda, ki je že bil tarča terorističnega napada leta 2015 (Foto: epa)

Prelivanje krvi je naznanilo val islamističnega nasilja v Franciji, v katerem je do zdaj umrlo 258 ljudi. Notranji minister Gerald Darmanin je priznal, da bi se oblasti lahko soočile s tveganjem terorizma po relativnem zatišju odmevnih napadov v zadnjih letih. “Smo v izredno kritični situaciji, smo v vojni z islamističnim terorizmom. Mogoče ga skupaj uspemo premagati,” je dejal.

Macronov pomik v desno

Darmanin je dejal, da je grožnja še vedno aktualna, in opozoril, da je bilo v zadnjih treh letih preprečenih 32 napadov. “Približno en na mesec,” je dejal. Sicer sredinska vlada predsednika Emmanuela Macrona je v zadnjih tednih začela uporabljati vse ostrejšo retoriko o vprašanjih notranje varnosti, kar analitiki vidijo kot premik v desno. Macronov svetovalec za boj proti terorizmu Laurent Nunez je za AFP dejal, da se je Francija “izboljšala v odkrivanju skrajnežev“, a “mora še bolj zategniti mrežo“.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...