Civilna iniciativa vložila tožbo proti Jankovićevi občini Ljubljana zaradi nevzdržnih razmer v Rožni dolini

Datum:

V četrtek, 4. oktobra, je Odvetniška pisarna Brulc Gaberščik in partnerji v imenu šestnajstih prebivalcev Rožne doline vložila tožbo proti Mestni občini Ljubljana zaradi izpodbijanja odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Ljubljana in ob tem predlagala začasno odredbo. S tem predlagajo, da se do pravnomočnosti prekinejo izdajanja gradbenih dovoljenj na območju Rožne doline.

                   

“Rožnodolci verjamemo v pravni sistem, ki nas bo zaščitil pred samovoljo tistih, ki bi nas morali zastopati, pa nas ne. A kljub veri v pravno državo bomo nadaljevali z izrazi civilne nepokorščine, saj je Rožna dolina vsak dan znova priča kakšnega novega posega, ki greni življenje prebivalcem in hkrati tudi niža ugled celi Ljubljani,” so zapisali v izjavi za javnost na svoji Facebook strani.

V civilni iniciativi Rožna dolina že dalj časa opozarjajo, da se v njihovem okolju vse bolj širi gradnja visokih vila blokov, ki kazijo podobo ter uničujejo zelene površine, s tem pa ogrožajo Rožno dolino z vidika poplavne varnosti, saj so se samo v letošnjem letu kar trikrat soočali s poplavljenimi kletmi.

Ker jih Mestna občina Ljubljana ne usliši, so pred dvema tednoma že organizirali prvi protest, naslednjega napovedujejo v četrtek. 11. oktobra.

Fotografija osebe ZA Rožno Dolino.

“Nasprotujemo temu, 
— DA je MOL sprejel občinski prostorski načrt (OPN) z izjemami, ki drastično in usodno posegajo v vilsko naselje (center RD, Ars inženiring in Habjanov bajer) s svojo pojavnostjo, prenatrpanostjo prebivalstva in avtomobilov ter uničevanja rastne zemlje;
— s tem spreminja MOL karakter vilskega naselja brez soglasja prebivalcev.
— DA ni MOL vključil v strokovne podlage hidrogeološkega poročila, ki ga je naročila ČS Rožnik, v katerem je prvi ukrep ta, da se v Rožni dolini ne koplje gradbenih jam globljih od dveh metrov;
 — s tem je MOL stopil na stran investitorjem, ki Rožno dolino rušijo, uničijo rastje, pocementirajo, odrinejo vodo sosedom, razprodajo in odidejo.
— DA MOL spreminja prebivalstvo Rožne doline v državljane drugega reda, saj jim s prodajo mestnih površin, ki so bile namenjene javni rabi, krati osnovne bivalne pravice in ugodnosti (ni šole, ni prostorov za druženje prebivalstva, ni javnih otroških in športnih igrišč, ni trgovin, še bankomata ne! ipd.) in se požvižga na potrebe prebivalstva;
— zato pa MOL na poddimenzionirano mešano kanalizacijo brez sramu dopušča priklapljati megalomanske gradbene projekte, ki degradirajo okolje in zalivajo sosede z meteornimi vodami in še slabše — s fekalijami.
 
Zahtevamo pošten odnos do državljanov in državljank v Rožni dolini, od zakonodajalca pa nove, na najnovejših strokovnih ugotovitvah temelječe, zakone. Uradniki ne smejo več odločati po kvadraturi parcele, ampak na osnovi strokovnih ugotovitev.  Zato naša nepokorščina!”

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...