Covidni bolnik na intenzivni negi stane nemške davkoplačevalce tudi do 92 tisočakov!

Datum:

Nemci so izračunali, da zdravljenje bolnika, ki boleha za covidom-19 in se zdravi na oddelku za intenzivno terapijo, lahko stane tudi do 92 tisoč evrov. Trenutno je na intenzivni negi v Nemčiji 3640 obolelih za covidom-19. Cepljenje je v primerjavi z zdravljenjem zanemarljiv strošek, da ne omenjamo tudi tveganja trajnega uničenja zdravja in celo izgube življenja.

                   

Dejstvo je, da je zdravljenje težjih primerov obolenj s koronavirusom izjemno drago. Povprečna cena na pacienta znaša 10.200 evrov. Toda razlike v stroških so lahko zelo velike. Tretmaji brez ventilacije znašajo okoli 5800 evrov, medtem ko tretmaji z ventilacijo znašajo okoli 34.200 evrov, poroča Bild.

Kot je znano, so lahko odstopanja v posameznih primerih precejšnja. Deset odstotkov pacientov, ki potrebujejo ventilacijo, prinaša najvišje stroške, ki znašajo preko 77 tisočakov. Povprečni stroški za osebe, ki so bile zdravljene z “umetnimi pljuči” (ECMO), pa so v povprečju znašali celo 92 tisočakov.

Intenzivna terapija, covid-19 (Foto: epa)

Ti izračuni vključujejo 182 tisoč primerov obolelih za covidom-19, ki so bili sprejeti v bolnišnico med 1. marcem 2020 in 31. majem 2021 in za katere je znesek računa že na voljo za vpogled javnosti. Izračun stroškov je sicer precej zapleten, številke pa bo še nekaj časa treba jemati z določeno rezervo. Med drugim tudi zato, ker še ni povsem jasno, ali je šlo za bolnike s covidom-19 ali zaradi covida-19.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

V soboto bodo po Sloveniji potekale maše za domovino. Tudi v Mariboru

V soboto, 22. junija bodo po različnih cerkvah po...

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...