Črni ponedeljek: Včeraj je za covidom umrlo kar 59 oseb, kar je daleč največ doslej! Zlatko pa brez maske in napada Kreka!

Datum:

Včeraj je bilo ob opravljenih 5596 testih potrjenih 1302 pozitivnih primerov. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 23,27 %, kar je nekoliko manj kot pretekle dni, a še vedno kaže na to, da se epidemija še ne umirja in da se število okužb še vedno znižuje (pre)počasi, je pojasnil Jelko Kacin. Hospitaliziranih je bilo 1299 pacientov oziroma 7 več kot dan prej. Intenzivno nego so včeraj potrebovali 204 pacienti, kar so tri intenzivne postelje več kot v nedeljo. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih le 78 oseb.

Žal, je bilo včeraj ponovno veliko smrti. Včeraj je v  bolnišnicah umrlo 41 oseb, v negovalnih bolnišnicah še tri. Skupaj v DSO pa žal še 15 več. Skupaj torej 59, daleč največ doslej. Število žrtev je tako doseglo 1156. “Vsem svojcem umrlih izrekam iskreno sožalje,” je dejal uradni govorec Jelko Kacin. Včeraj je bilo v domovih  starejših občanov na novo okuženih 174 stanovalcev, aktivno okuženih je tako trenutno 2618 stanovalcev. Pri zaposlenih je bilo potrjenih 52 novih okužb. Aktivno okuženih je tako 935 zaposlenih. Največji porast okužb pri stanovalcih DSO je v naslednjih domovih: DSO Kamnik – 32, v DSO Vič-Rudnik – enota Bokalce so imeli 19 okužb, 15 okužb pa so imeli v DSO Rakičan. Iz treh domov pa sporočajo pozitivne novice o več ozdravljenih oskrbovancih in sicer v DSO Novo mesto jih je ozdravelo 21, DSO Vič Rudnik ima 21 ozdravljenih stanovalcev, DSO Poljčane pa 17 ozdravljenih stanovalcev.

“Tudi, če nič ne kaže na to, da ste zboleli za covid-19, še vedno obstaja verjetnost, da ste okuženi, a bolezen morda prebolevate asimptomatsko,” je opozoril Kacin in dodal: “To pa še ne pomeni, da niste vseeno prenašalec bolezni. Zato je še toliko bolj pomembno, da se prav vsak obnaša, kot da je okužen.

Včeraj je bilo sicer v Ljubljani potrjenih 182 okužb, v Mariboru pa 64. V okolici glavnega mesta izstopajo še Brezovica 14 okužb, Domžale s 13. V Kamniku pa je bilo včeraj znova veliko okužb, kar 37, od tega 32 v DSO. V Kranju je bilo 48 novih okužb, v Škofji Loki in tudi v Preddvoru po 16, na Jesenicah pa 15. Razmere se v Gorenjski regiji še naprej umirjajo. 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev je po podatkih, ki jih je včeraj objavil NIJZ, znašala le še 1091. Na vzhodu države ostaja Pomurska z incidenco 1597 najbolj okužena regija. Samo v Murski Soboti je bilo včeraj kar 40 novih okužb. V Velenju je bilo včeraj 35 novih okužb, v Celju 42, v Žalcu pa 25. 28 okužb so zaznali v Krškem, 20 pa v Brežicah.

Širjenju okužb botruje tudi dolgoletna kadrovska podhranjenost
Vodja regijske ekipe območne enote CZ Koper za področje domov starejših občanov Gabrijela Valenčič je na vprašanje, kaj je šlo pri domovih za starejše narobe, da so postali žarišča okužb, odgovorila, da se to lahko pripiše načinu vnosa okužb tako asimptomatskih zaposlenih kot tudi bolnikov, ki so se iz bolnišnic vračali v domove in jih je bilo nemogoče odkriti. “Zagotovo pa širjenju okužb botruje tudi dolgoletna kadrovska podhranjenost na področju strokovnih delavcev in vseh deležnikov v procesu dela,” je pojasnila. Povedala je tudi, da pozdravljajo testiranje vseh zaposlenih v domovih. Glede varovalne opreme je pojasnila, da pri njih še ni problem.

Tudi v domovih za starejše se srečujejo s kadrovsko problematiko
Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je pojasnil vlogo struktur civilne zaščite v domovih za starejše. “Zaradi velikega števila okuženih zaposlenih in oskrbovancev v DSO, občinski in regijski štabi civilne zaščite stalno spremljajo situacijo, pomagajo pri koordinaciji dela, v katerega so vključeni pripadniki civilne zaščite in ostali prostovoljci,” je dejal. Dodal je tudi, da se v domovih za starejše srečujejo s kadrovsko problematiko v zdravstveno-negovalni službi, kjer potrebujejo strokovne kadre, kot so bolničar, negovalec, medicinska sestra itd. Prav tako je prisotna tudi problematika pomanjkanja zaščitne opreme, ki pa po besedah Šestana sicer ni tako pereče, kot je videti. Jutri se bo na to temo sestala tudi delovna skupina in predstavniki ministrstev. Odločili bodo, ali je že primeren čas za aktiviranje blagovnih rezerv. Tretja stvar, ki jo je omenila tudi Valenčičeva, pa je vzpostavitve rdečih con, kjer je te v DSO težko vzpostaviti ali pa je število okuženih stanovalcev preveliko, da bi jo bilo možno vzpostavili v domu.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...