Minister Hojs o napadih POP TV glede sprememb zakonodaje: Objavljajo, kar je še daleč od tega, da bi bilo predlagano!

Datum:

“Zanimivo je, da POP TV objavlja, kar je še daleč od tega, da bi bilo predlagano. Po navadi predlaga spremembo zakonodaje pristojni minister. Približno mesec in pol se o aktualnih spremembah, ki bodo zajemale ne zgolj Zakona o organiziranosti o delu policije, ampak tudi Zakon o pooblastilih, ki jih ima policija, pa o Zakonu o nadzoru državne meje razpravlja. Gre za cel paket sprememb zakonodaje, ki ga bomo najprej pričeli usklajevati s koalicijskimi partnerji in postopek je tak, da spremembe predlaga minister, vendar pa ga nikakor ne usklajuje s POP TV-jem,” je v tokratni Temi dneva dejal notranji minister Aleš Hojs. Hkrati je poudaril, da bo končno poročilo o revizijah velikih afer, kmalu tudi končano. 

                   

V tokratni Temi dneva je novinar Luka Svetina uvodoma dejal, da se bo minister Aleš Hojs odzval na poročanje nekaterih medijev, da je predlagal rušenje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Spletni portal 24UR je objavil interne dokumente iz policije, ki naj bi razkrivali, kako na Ministrstvu za notranje zadeve snujejo ukinitev avtonomnosti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in funkcije direktorja. Kot je v nadaljevanju še dejal Svetina, so ob tem še citirali ministra Hojsa, ki naj bi za POP TV dejal, da to ne drži, in da funkcije direktorja ne ukinjajo. Ob tem je novinar še pristavil, da naj bi ga novi razkriti dokumenti, po navedbah 24UR, postavljali na laž. Poleg tega naj bi dokumenti še dokazovali, da so na ministrstvu spreminjali tudi 22. člen zakona, ki se nanaša na prevzem preiskave. Črtati pa naj bi želeli člen v katerem je zapisano, da direktor NPU predlaga, katere preiskave sumov kaznivih dejanj bodo prevzeli. Po novem bi o tem odločal generalni direktor policije, vodenje NPU pa bi prevzel kar prvi mož uprave kriminalistične policije. “Kakšno je ozadje poročanja 24UR smo se odločili preveriti tudi sami.” Svetina pa je v nadaljevanju v studiu gostil samega ministra za notranje zadeve, Aleša Hojsa.

Vodja oddaje je ob tem najprej omenil objavo portala na 24UR. Gre za fotografije nekih predlogov zakona, popravkov 5., 6. in 7. člena, kar naj bi bil po njihovem dokaz, da se je Hojs zlagal. “Skratka, vi ste za 24UR zanikali, da bi ministrstvo pripravljalo spremembo zakonodaje?”

POP TV se je prenaglil, saj spremembe še niso bile predlagane
Na to je Hojs odvrnil: “Ne, jaz sem zanikal, da je ministrstvo pripravilo spremembo zakonodaje v smeri kot jo vi tukaj predstavljate oziroma so jo danes predstavljali oni. Jaz sem jasno povedal, da se sprememba zakonodaje pripravlja. V postopku te spremembe marsikdo daje predloge, ne vem čigavi so ti predlogi. 24UR kot interna televizija NPU bi to lahko bolj jasno sporočila. Moram pa ob tem povedati, da ko govorite o tem, da je NPU avtonomen, se sprašujem ali kriminalistična policija ni avtonomna.” V nadaljevanju je Hojs še pristavil, da če piše to za NPU, mora to toliko bolj pisati za upravo kriminalistične policije. Hojs še pričakuje, da je celotna struktura Policije, ne samo NPU, ampak so vsi v tej verigi, avtonomni. Minister je še pristavil, da teh predlogov še ni videl in ga tudi ne skrbijo. “Zanimivo je, da POP TV objavlja, kar je še daleč od tega, da bi bilo predlagano. Po navadi predlaga spremembo zakonodaje pristojni minister. Približno mesec in pol se o aktualnih spremembah, ki bodo zajemale ne zgolj Zakona o organiziranosti o delu policije, ampak tudi Zakon o pooblastilih, ki jih ima policija, pa o Zakonu o nadzoru državne meje razpravlja. Gre za cel paket sprememb zakonodaje, ki ga bomo najprej pričeli usklajevati s koalicijskimi partnerji in postopek je tak, da spremembe predlaga minister, vendar pa ga nikakor ne usklajuje s POP TV-jem.” 

V Temi dneva je novinar Luka Svetina gostil notranjega ministra Aleša Hojsa. (Foto: Nova24tv, posnetek zaslona)

Svetina je ob tem spomnil, da je Hojsov predhodnik Boštjan Poklukar dejal, da je aktualni notranji minister izrekel neresnice, saj da on ni pripravljal nobenega predloga zakona, kjer bi se ukinila avtonomnost NPU. Hojs je na to odvrnil: “Ne, on je v usmeritvah – te usmeritve sem na Twitterju tudi predložil oziroma njihovo fotokopijo – jasno zapisal, da je direktorici, ki je bila tedaj na tem mestu, torej gospe Bobnarjevi, naročil da pripravi akt, s katerim bo ona odredila, katere zadeve bo obravnaval NPU. Torej točno tisto, kar on kot tudi POP TV trdi, da se ne sme narediti – da lahko NPU kot “avtonomen” izbere to kar želi delati, po lastni presoji. Torej, tako nekako kot v supermarketu: “Tisto kar mi paše delam, tisto kar mi ne paše, pa ne delam”.”

V nadaljevanju je Svetino zanimalo od kod tako različne informacije ter spomnil, da ga je POP TV citiral, da je on v njihovi oddaji dejal, da 70 preiskovalcev na NPU preiskuje 33 primerov, oni pa naj bi prišli do drugačnih podatkov, in sicer da 50 preiskovalcev obravnava 147 kaznivih dejanj. Zakaj ta razlika v številkah? “Mislim, da je razlika v številkah zato, ker so oni, če temu tako rečemo, v nabor statistike uvrstili vse, torej tudi tisto kar že leta stoji pa se ne dela ali pa tisto kar je že zavrženo, torej primere, ki jih tožilstvo ne procesira dalje. Jaz sem govoril o tistih stvareh, ki so aktivne, kjer so rezultati bolj ali manj vidni ali pa nevidni, ” je pojasnil Hojs in dodal, da je po njegovih informacijah nova direktorica pričela z bolj intenzivnim spremljanjem, se pravi z rokovnim spremljanjem, s tem kaj se od enega do drugega dejanja na NPU-ju zgodi, zaradi česar je verjetno zaradi tega kar precej slabe volje na NPU-ju, ker je nekdo začel preiskovalcem gledati pod prste. “In glede na to, kar sem dejal, da je POP TV njihova hišna televizija, pravim da producirajo to njihovo bolečino tja, zato da je mogoče medijsko blatenje.”

Muženič je bil že imenovan na sporen način
Ob tem je Svetina še omenil upravno sodišče, ki je nedolgo nazaj odločilo, da je bila razrešitev gospoda Muženiča nezakonita, v. d. generalnega direktorja policije Jurič, pa je to razumel, kot da je bilo tudi imenovanje v času vlade Marjana Šarca nezakonito, zato ga ne bo znova imenoval na mesto direktorja NPU. “Kako ste vi razumeli odločbo sodišča, enako kot v. d. generalnega direktorja policije? In kako komentirate očitke, da se je gospod Jurič tako odločil na podlagi priporočil ministrstva?” Hojs je na to odvrnil: “Če pogledate odločbo, sklep sodišča, je povedala, da se člen, ki govori o imenovanju in razrešitvi NPU-ja, ne more uporabiti tako kot ga je uporabil bivši direktor, gospod Travner. Torej en člen zakona govori o tem, kako se direktor NPU-ja imenuje in razrešuje. Torej, če ne velja tisti del, ki govori o tem, da se tako ne sme direktorja razreševati, potem je povsem logično, da je potem pod vprašanjem tudi to kako je bil direktor imenovan.” 

Darko Muženič. (Foto: STA)

“Naj kot zanimivost povem, da je v času prejšnje vlade, torej v času, ko je policijo vodila gospa Bobnarjeva, bil razpis za direktorja NPU-ja. Na ta razpis sta se prijavila dva kandidata, torej obstoječi, gospod Majhenič in še en kandidat. Oba kandidata sta kot vem izpolnjevala pogoje za to, da bi bila imenovana, pa se je gospa Bobnarjeva odločila, da ne bo izbrala nikogar. Torej, očitno je bilo že vnaprej dogovorjeno, da bo ta položaj zasedel gospod Muženič, kajti zanimivo, da je bil potem, ko nihče od teh dveh kandidatov, ki sta izpolnjevala pogoje, razpis ponovljen. Na nov razpis se je prijavil zgolj gospod Darko Muženič in ta je bil na to mesto imenovan brez kakršnihkoli obrazložitev oziroma brez česarkoli.” Ob tem je Hojs še sklenil, da si lahko vsak sam predstavlja ali je takšen način imenovanja dejansko bil zakonsko predviden. Bo pa to dilemo potrebno razrešiti na sodišču, in sicer najprej na delovnem sodišču, kjer gospod Muženič nima nikakršnih terjatev. “Muženič je od tistega dne, ko je bil razrešen, še vedno v službi na policiji, je na ustreznem delovnem mestu, hodi v službo, dobiva plačo. Ne gre zato, da bi bil kdo na cesti. Po drugi strani pa bo moralo to, kako je z imenovanjem in razrešitvijo, odločati tudi vrhovno sodišče, na katerega je bil že podan predlog za revizijo postopka.” Svetina je ob tem spomnil, da ko je bil Hojs še v opoziciji, bil zelo kritičen do delovanja NPU-ja.

Pripravljajo se ugotovitve inšpektorata MNZ, ki bodo zelo zanimive
“Pred časom je bila odrejena neka revizija, ali že imate na mizi njeno poročilo, kaj je bilo v postopkih preiskave zadev kot je Iran NLB-gate? Ali je dejansko prihajalo do nepravilnosti, kdaj bodo javnosti znani ti rezultati?”
je še zanimalo novinarja. “Ne, končnega poročila še ni, kljub temu, da je POP TV pred kakšnimi štirimi tedni že razlagal, kako se nič od tistega kar sem pričakoval ni uresničilo. Kot vem je tik pred zdajci izdaja poročila inšpektorata na Ministrstvu za notranje zadeve, ki je obravnaval način oziroma upravljanje, delovanje s tajnimi podatki. Slišim, da bodo ugotovitve zelo zanimive, torej daleč od tistega kar vseskozi trdijo na NPU-ju, kako so strokovni, apolitični, kako z vsemi podatki delujejo zakonito. Takoj ko bodo te revizije znane, bo seveda javno objavljeno.”

Zlatko nadlegoval Kreka, primer preučujejo kriminalisti
Svetina je ob tem za konec še omenil, da naj bi se včeraj v središču mesta, blizu sedeža NIJZ-a odvijal nek dogodek. Kot je še dejal novinar, naj bi tam bili kriminalisti, ki jih je poklical dr. Milan Krek. “Imate te informacije, kaj se je dogajalo?” “Drži, tudi sam sem bil popoldne obveščen o tem. Šlo je za to, kar je prijavil gospod Krek, torej nasilno obnašanje, zmerjanje, sledenje, nezakonito snemanje, ki ga je izvajal raper Zlatko Zlatan Čordić, in sicer vse nekje od Kotnikove pa do NIJZ-a oziroma Trubarjeve. Kot vem iz prvih obvestil, ki so mi jih dali predstavniki policije je gospod Krek v izrazitem šoku. Torej ni si znal predstavljati, da bi ga nekdo lahko na takšen način nadlegoval,” je še pojasnil Hojs ter pristavil, da zadevo obravnava kriminalistična policija in verjame, da bodo ustrezno ukrepali.

Raper Zlatan Čordić – Zlatko je na ulici nadlegoval direktorja NIJZ Milana Kreka.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...