Home Svet Črni skrinjici sestreljenega letala v ruskih rokah

Črni skrinjici sestreljenega letala v ruskih rokah

1
Črni skrinjici sestreljenega letala v ruskih rokah
Foto: epa

Dva tedna po turški sestrelitvi ruskega lovca je ruski predsednik Vladimir Putin sporočil, da je Sirija Moskvi izročila črni skrinjici, ki jih bo analizirala skupaj s tujimi strokovnjaki.

“Prosim vas, da jo odprete ob prisotnosti tujih strokovnjakov in vse skrbno dokumentirate,” je na srečanju z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šogujem dejal Vladimir Putin. Kot je povedal Šoguj, je črni skrinjici letala suhoj su-24 na območju sestrelitve letala našla sirska vojska. Putin je ob tem izrazil upanje, da bo črna skrinjica osvetlila, kaj se je zgodilo 24. novembra na sirsko-turški meji.

Najslabši odnosi po hladni vojni
Rusija in Turčija sta po sestrelitvi letala v najslabših odnosih po hladni vojni. Ankara vztraja, da je letalo kršilo turški zračni prostor, rusko letalo pa so pred sestrelitvijo tudi večkrat posvarili. Moskva temu oporeka in Turčiji, ki je članica zveze Nato, očita izdajo.

Rusija je zaradi sestrelitve letala, v kateri je umrl eden od obeh pilotov, proti Turčiji uvedla sankcije na področju trgovine in turizma. Pilot, ki je preživel, zatrjuje, da letalo ni kršilo turškega zračnega prosta, turški letali F-16 pa naj bi streljali brez predhodnega opozorila.

B. O., STA