Da imajo zlate ribice kratko pamet, je mit

Datum:

V javnosti se je uveljavilo prepričanje, da ima zlata ribica, izjemno slab spomin, ki traja pičle tri sekunde. Gre za mit, ki se je sčasoma razširil po vsem svetu. 

In čeprav za takšno prepričanje primanjkuje znanstvenih dokazov, se je tekom desetletij uspelo utrditi kot nedvomno dejstvo kjerkoli na svetu. Ponekod je govora o dveh sekundah, spet drugje pa o desetih. A povsod prevladuje mišljenje, da je njihov spomin izjemno slab. V resnici pa imajo zlate ribice (lat. Carassius auratus) spomine, ki segajo mnogo dlje nazaj. Nekatere namreč ohranijo tedne, mesece ali celo leta dolgo, poroča morski.

Navkljub vsesplošnemu prepričanju veljajo za relativno inteligentne živali. Zabloda je verjetno posledica kombinacije splošnega nepoznavanja ribje inteligence in občutkov osebne krivde, ker lastniki hišne ljubljenčke pogosto hranijo v majhnih, dolgočasnih posodah. V resnici pa imajo zlate ribice impresiven spomin in jih pogosto uporabljajo kot skupni model za preučevanje spomina in učenja pri ribah. Posledično o njih obstaja na tisoče študij, ki dokazujejo, da imajo ribe izvrsten spomin. 

Zlate ribice so mnogo pametnejše kot se nam zdi. (Foto: wikimedia commons)

Večina teh študij vključuje hrano. Na primer, če se zlate ribice hranijo samo na eni strani rezervoarja, se bodo hitro naučile in se spomnile, da bodo v času hranjenja ostale na tej strani rezervoarja in to ne glede na to ali jih dejansko hranijo ali ne. Podoben rezultat dobimo, če jih hranimo s pomočjo lopatke rdeče barve, z modro pa denimo ne. V takšnem primeru se naučijo slediti rdeči in ne modri, prvi izmed omenjenih barv pa dajejo prednost še dolgo časa po koncu eksperimenta.

Zlate ribice so se sposobne naučiti učinkovitega reševanja težav: pobega iz ribiške mreže in celo pomikanja po labirintu
Tovrstni poskusi pa so bili ponovljeni tudi z drugačnimi liki, kot so denimo mehurčki ter celo s pomočjo glasbe. Zlate ribice so se naučile tudi učinkovitega reševanja težav, se naučile pobegniti iz ribiških mrež ter celo premikanja po labirintih. Še tedne ali celo mesece pozneje se lahko spomnijo kako ponoviti zadane jim naloge. Nekatere druge raziskave pa dokazujejo, da lahko zlate ribice prepoznajo in si zapomnijo posamezne osebe tudi po daljšem obdobju ločitve. Znanstvena dognanja potrjujejo tudi pričevanja lastnikov teh hišnih ljubljenčkov.

Zlati ribici. (Foto: Pixabay)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...