Odločen NE ponovni kraji našega denarja: Od danes naprej lahko na upravni enoti oddate svoj podpis za referendum!

Datum:

Danes prične teči 35-dnevni rok zbiranja podpisov za referendum proti zloglasnemu projektu “Drugi tir”, ki v zadnji tednih pretresa slovensko politiko in javnost. Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo, Vili Kovačič, je v ponedeljek v parlamentu vložil 4.500 podpisov za začetek zbiranja podpisov za referendum za zakon o drugem tiru, predsednik državnega zbora Milan Brglez pa je za prvi dan določil petek.  Svoj podpis lahko oddate na upravni enoti, kjer ga morate tudi overiti, sicer pa mora Kovačičeva iniciativa zbrati 40 tisoč podpisov, kar je zakonski pogoj za izvedbo referenduma. Če vlada Mira Cerarja brez kakršnekoli samorefleksije trdi, da je drugi tir projekt, ki se mora nujno zgoditi, pa je opozicija podprla namero o referendumu, saj je projekt možno izpeljati precej ceneje in hitreje.

                   

Naj spomnimo. Milan Brglez je za prvi dan zbiranja 40.000 podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru določil petek, potem ko je ministrstvo za notranje zadeve potrdilo, da je Vili Kovačič zbral več kot 2.500 podpisov volivcev, potrebnih za razpis roka; 35-dnevni rok bo potekel 22. junija.

Člani Kovačičeve civilne iniciative menijo, da se lahko projekt financira samo s slovenskim denarjem in izvaja s slovenskim znanjem, zato ni potrebno sodelovanje Madžarske in Evropske unije. Projekt bi bilo treba optimizirati, da bi zadostil kriterijem stroke, okolja in ekonomike. Iniciativa kot sporno pri projektu ocenjuje tudi izbiro trase in korupcijska tveganja. Da se ne bi ponovil TEŠ6, je treba projekt drugega tira tako zastaviti popolnoma drugače.

Če pade drugi tir, pade Cerarjeva vlada
Cerarjevi sicer že ves čas trdijo, da bi bil referendum o zakonu o drugem tiru neprimeren, saj bi ustavil projekt, za katerega so si prizadevale vse dosedanje vlade. Člane civilne iniciative in opozicijo pa obtožuje, da Sloveniji delajo škodo. V resnici se predsednik vlade boji, da bi zakon na referendumu padel, kar bi pomenilo tudi nezaupnico njegovi vladi in predčasne volitve. Drugi tir pa je očitno tisti Cerarjev projekt, na katerem želi SMC graditi svojo naslednjo predvolilno kampanjo.

Več o referendumu si lahko preberete na tej povezavi, vaš podpis pa lahko oddate tudi elektronsko na tej povezavi.

Podporniki referenduma o zakonu o drugem tiru menijo, da se da projekt zastaviti drugače. Prepričani so, da bi lahko dvotirno progo zgradili ceneje in hitreje od predvidenega vladnega projekta, s čimer bi tudi nadoknadili čas, ki bi ga morali po njihovi oceni zdaj nameniti dodatnemu premisleku. Opozicija, ki si prav tako prizadeva za drugačno različico gradnje drugega tira, ki bi omogočila hitrejšo izgradnjo proge, zato zbiranje podpisov podpira. Ravno zato se se v SDS odločili, da bodo Kovačičevi inciativi tudi priskočili na pomoč.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...