Dan D za Združeno desnico: Bo ustavno sodišče sledilo priporočilu ustavnega pravnika Toplaka in razveljavilo odločbo vrhovnega?

Datum:

Pritožbo kandidatov Združene desnice v kranjski in novomeški volilni enoti zaradi zavrnitve kandidatnih list bo danes po dnevnem redu na seji obravnavalo še ustavno sodišče. V stranki so se namreč pritožili že na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo. Medtem pa je ugodilo pritožbi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, da bi rešilo stranko SD in je odločilo, da se njihovo kandidatno listo v enoti Ljubljana Center potrdi, a brez kandidatke Milene Babić, ki je kandidirala tudi za Židanovo stranko SD. Čeprav se je z neveljavnostjo kandidature Babičeve spremenila sestava celotne kandidatne liste, saj lista več ne izpolnjuje zakonskih zahtev glede spolnih kvot. 

                   

Ustavni pravnik Jurij Toplak je glede tega na ustavno sodišče naslovil pismo, v katerem pravi, da je takšen ukrep neprimeren in v Evropi nesprejemljiv. Dejal je, da takšnih sankcij, kot jih je izvedla volilna komisija, da je izključila celotno listo zaradi spolnih kvot, Evropa ne pozna, saj gre za poseg v ustavne pravice politične stranke. Predlaga, da se sodba razveljavi in se liste (Združena desnica in Združena levica) potrdi ali pa da se jim da možnost, da se liste popravijo.

Toplak ne pozna nobene države v Evropi, ki bi izvedla tovrstne ekstremne sankcije 
“Izključitev celotne liste zaradi spolne kvote je ekstremna in za Evropo neobičajna sankcija. Gre za hud poseg v ustavne pravice politične stranke, kandidatov in volivcev.”
 Dejal je, da v Evropi v državah, kjer imajo spolne kvote, ni pri preverjanju preko 30 evropskih držav našel države, kjer bi zaradi nespoštovanja spolnih kvot listo zavrnili brez možnosti popravka. “V nekaterih državah organ stranko pozove, da v nekaj dneh odpravi pomanjkljivosti, ali pa ima po zavrnitvi stranka nekaj dni časa za vložitev nove liste. Tako je na primer v Španiji, Srbiji, Belgiji in na Poljskem.” V drugih državah s spolnimi kvotami so sankcije le finančne, predvsem manj denarja iz proračuna, na primer na Portugalskem in Irskem. Tudi v Nemčiji, kjer kvote niso obvezne, dobijo pa politične stranke finančno spodbudo za uravnoteženo spolno sestavo list.

Volilne komisije so namreč ob pregledu kandidatnih list za volitve v DZ ugotovile, da nekatere ne upoštevajo spolne kvote. Tako so med drugim v Novem mestu in Kranju zaradi premalo žensk na listi zavrnili Združeno desnico. V Celju pa so zaradi premalo moških zavrnili listo Združene levice – Demokratične stranke dela in Sloge. Vsi zavrnjeni so se obrnili na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo. Tako so se prav vsi obrnili še na ustavno sodišče. Minuli teden je senat ustavnega sodišča že odločil, da pritožbe stranke ZL-DSD zaradi zavrnitve kandidatne liste v celjski volilni enoti ne bo sprejel v obravnavo. V sklepu sodišča so zapisali, da je zakonska določba jasna in določa, da noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost. Pritožbi Združene desnice pa sta uvrščeni na dnevni red današnje seje ustavnega sodišča.

Na kandidatnih listah Židana in Čuša je kandidirala ista oseba. (Foto: STA)

Državna volilna komisija (DVK) pa  je tudi v celoti zavrnila  kandidatno listo Andreja Čuša v volilni enoti Ljubljana Center, potem ko se je izkazalo, da sta tako omenjena stranka kot stranka SD na kandidatno listo uvrstili isto kandidatko, Mileno Babič. SD je Babičevo uvrstila med kandidate v volilni enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v volilni enoti Ljubljana Center. Vrhovno sodišče pa je nato sklenilo, da je kandidatura Babičeve na listih Zelenih neveljavna, veljavna pa je za Židanovo stranko. Tako se je spremenila sestava celotne kandidatne liste Andreja Čuša in lista več ne izpolnjuje zakonskih zahtev glede spolnih kvot. A to po mnenju vrhovnega sodišča ne predstavlja težave, zato so kandidatno listo Čuša odobrili, čeprav ne izpolnjuje spolnih kvot, zaradi katerih se bori Združena desnica.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska komisija Sloveniji priporoča dvig konkurenčnosti

Včeraj smo poročali, da je Slovenija nazadovala na globalni...

Vlada se hvali z obnovljivimi viri, v resnici smo odvisni od ruskega plina, ki ga uvozimo iz Avstrije

Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih...

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...