Ustavni pravnik Jurij Toplak resno opozarja, da je ukrep zavrnitve liste zaradi spolne kvote nesorazmeren in v Evropi nesprejemljiv

Dr. Jurij Toplak (Foto: STA)

Dr. Jurij Toplak, eden vodilnih evropskih strokovnjakov na področju volilnega prava in redni profesor ustavnega prava na Pravni fakulteti v Mariboru, je naslovil pismo na Ustavno sodišče RS glede zavrnitve kandidatne liste Združene desnice in Združene levice zaradi spolne kvote. Ukrep, ki ga je izvedlo ustavno sodišče, označi za neprimeren in v Evropi nesprejemljiv. Dejal je, da takšnih sankcij, kot jih je izvedla volilna komisija, da je izključila celotno listo zaradi spolnih kvot, Evropa ne pozna, saj gre za poseg v ustavne pravice politične stranke. Predlaga, da se sodba razveljavi in se liste potrdi ali pa da se jim da možnost, da se liste popravijo.

Toplak je namreč ekspert mednarodnih organizacij OVSE, EU in OZN za volilno pravo in človekove pravice. Svetoval je tudi v Franciji, Finski, Kanadi, Malti, Latviji, Srbiji, Črni gori, Monaku, ZDA, Ugandi in drugih državah.

Toplak ne pozna nobene države v Evropi, ki bi izvedla tovrstne ekstremne sankcije
“Izključitev celotne liste zaradi spolne kvote je ekstremna in za Evropo neobičajna sankcija. Gre za hud poseg v ustavne pravice politične stranke, kandidatov in volivcev.”
Dejal je, da v Evropi v državah, kjer imajo spolne kvote, ni pri preverjanju preko 30 evropskih držav našel države, kjer bi zaradi nespoštovanja spolnih kvot listo zavrnili brez možnosti popravka. “V nekaterih državah organ stranko pozove, da v nekaj dneh odpravi pomanjkljivosti, ali pa ima po zavrnitvi stranka nekaj dni časa za vložitev nove liste. Tako je na primer v Španiji, Srbiji, Belgiji in na Poljskem.” V drugih državah s spolnimi kvotami so sankcije le finančne, predvsem manj denarja iz proračuna, na primer na Portugalskem in Irskem. Tudi v Nemčiji, kjer kvote niso obvezne, dobijo pa politične stranke finančno spodbudo za uravnoteženo spolno sestavo list.

V poročilu Evropskega parlamenta je kot država, kjer je sankcija zavrnitev liste, omenjena poleg Slovenije Belgija. “A poklical sem na volilni organ Belgije, kjer so potrdili, da listo res zavrnejo, a lahko predlagatelj nato vloži popravljeno listo skladno s 123. členom belgijskega Code Electoral.” Nikoli niso nobene liste zavrnili takoj in definitivno, saj bi tak ukrep bil nesorazmeren. In predlagatelji liste nato vedno popravijo.

Foto: STA

Organ mora dati stranki tri dni časa za popravek liste, če ne se posega v kršitev ustavne pravice kandidatov
“Edina država, za katero sem ugotovil, da je sodišče obravnavalo zavrnitev celotne liste, je Ukrajina, a tudi tam je sodišče razveljavilo takšno odločitev nižjega sodišča.”
 Edina z ustavo in z EKČP skladna razlaga 54. in 56. člena ZVDZ je taka, da bi po 2. odstavku 54. člena ZVDZ, po katerem mora volilni organ preveriti, ali je lista “določena v skladu s tem zakonom”, preveriti tudi, ali je spoštovano pravilo spolnih kvot. In če organ ugotovi, da ni, da predlagatelju nekaj dni časa za popravek liste. Če 54. in 56. člen ZVDZ ne dopuščata take razlage, sta protiustavna, saj nesorazmerno posegata in kršita ustavne pravice kandidatov, volivcev in političnih strank (pravica do svobodnih volitev, volilna pravica, pravica do učinkovitega pravnega sredstva).

“Predlagam, da ustavno sodišče razveljavi sodbi vrhovnega sodišča, s katerima je potrdilo odločbe volilnih komisij, ter spremeni odločbe volilnih komisij tako, da se liste potrdijo (zakonodajalcu pa se naloži uvedba drugih ustreznejših sankcij) ali da se predlagatelje pozove, da v nekaj dneh predložijo popravljene liste,” je Toplak zaključil v pismu.

A. G.

 • RATATA

  Kaj bo ta mariborski pravnik lublanske pravnike uču, kaj pa misli da je?

 • Antonius

  Eksekucijo politično nevarnih imajo že od revolucionarnih časov naprej, še danes v krvi.
  Strupenjača se lahko pobarva v karkoli pa bo še zmeraj strupena. Isto je z revolucionarnimi komunisti.Preimenovali so se v *socialne* demokrate, kravate imajo pa še vedno krvavo rdeče.
  Kangler in Primc sta jim nevarna, zato eksekucija s pomočjo sodišča. Nekoč nazaj bi ju najprej umorili, potem bi pa papirje spisali, da bi se lahko eksekutorji na sodišče izgovarjali.
  Volite SDS, da se Kučanovih strupenjač in njegovim, podkupljivo naklonjenega krivosodja, enkrat za zmeraj znebimo.

 • Mirko Potočnik

  Strinjam se z ugotovitvami dr. Toplaka. Toda, kaj je primerno ali ne, Primca ne odvezuje odgovornosti! Zakon bi moral poznati! Če pa ni mogel zbrati dovolj žensk, da bi lista kandidatov in kandidatk določbam veljavnega ustavnega zakona zadostila, je njegov problem povsem drugje in ne tam, kjer to hoče prikazati Združena desnica.

  • nevtrino

   Vaš problem so pa očitno vaše interpretacije …

 • svatne

  Kvote so popolnoma v nasprotju z izrecno in nedvoumno zapisanim 14. členom ustave!

  • Michael

   Oj mojster preberi še 15.člen člen ustave, pol pa boš ugotovu, da brcaš v temo. Mimogrede v zakon pa je kvote uvedla Janševa vlada

   • svatne

    ne se kregat z menoj. Nimam nobenega mnenja. Kregaj se s tistim, kar je napisano – tudi v 15. členu, ki govori o nečem drugem. Da namreč državljan uveljavlja svoje pravice izključno NEPOSREDNO – (ne preko nekoga drugega ali zaradi nekoga drugega…) in NA PODLAGI USTAVE – zakon, ki edini more opredeliti način uveljavljanja pravic, mora biti “na podlagi ustave” – torej v skladu z njo. ZAKON pa velja (kakor je zapisan!), četudi ni v skladu z ustavo, dokler ga ZAKONODAJALEC ne “popravi”.
    Seveda pa vem, da tukajšnji strokovnjaki, izdelki univerze edvarda kardelja, berejo zakone kakor jim paše.
    Pa ne se matrat in se pogovarjati z menoj. Popravi zakon ali pa ustavo. (Ali še bolje: naženi pisune zakonov in izvrševalce!)

    • Michael

     Nobenga kreganja, nisem pravnik, sam neki stvari sem prebral. Drugi odstavek 15. člena Ustave RS citiram “Z zakonom je mogoče predpisati način uresničevanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, kadar tako določa ustava, ali če je to nujno zaradi same narave posamezne pravice ali svoboščine”konec citata. En člen ZDVZ pa določa kvoto zastopanosti obeh spolov, kar pa nekateri niso upoštevali, Kaj je tu v neskladju z ustavo? Pa preden boš spet brez mnenja pisal preberi še sklep ustavnega sodišča, zakaj zadeve ne bo sprejel v obravnavo,

 • Anton

  eden redkih pravnikov, ki uporablja ZKP(zdravo kmečko pamet), sem pa iz dneva v dan bolj prepričan, da so vpeljali te kvote politiki kot opravičilo svoje nesposobnosti.

  sarkazem press

 • Marijan Tončić

  Kaj to torej pomeni, da po EU zakonodaji ali direktivah spolne kvote niso obvezne? So lahko samo priporočene in dobijo nekaj več sredstev iz proračuna, kot na primer v Nemčiji!!!???? Pri nas so razlagali da je to obvezno in OD BOGA UZAKONJENO.

  • macon

   Tipično za tukajšnje bolj papeško od papeža.

   Poleg tega je levi režim očitno namerno pohabil resnega kandidata za vstop v parlament Združeno desnico in za uravnoteženi videz žrtvoval še nepomembno Združeno levico.

 • Osti jarej

  …mafijastan in mafijastanski politikanti,od leta devetdeset

  http://old.radiostudent.si/thumb.php?pic=images/articles/3/228/080529095825.jpg&w=431&sq=N

 • xtc

  Saj takih ukrepov sploh nebi bilo,če bi to bila levica,ker gre za morebitne osovražene desne partnerje JJ s strani levakov,so ti pripravljeni potacati vse norme za onemogočenje nasprotnika.

  • lili pili

   Veber je levicar a ne,mpa tudi ne more kandidirat v celju…

 • črnaovca

  Ne samo spolne kvote tudi izobrazbo in dokaz o nekaznovanju bi morali predpisati ne pa da ti lahko kandidira vsak klošar in potem bi naj v Državnem zboru odločal o zakonodaji

 • lili pili

  Pri sds kandidira clovek, ki se osnovne sole ni koncal, pa je v tem mandatu poslanec,

  jej, jej jej

  • Anton

   poznam kar nekaj kmetov (vendar ne v slabšalnem pomenu dikcije), ki imajo bolj razvito ZKP, kot naš odhajajoči premier ministre&Co. premier ministre, nisem pisal z veliko začetnico, ker si tega ni zaslužil. Stem, da je predhodno podal svoj odstop, tik pred zdajci, pred koncem mandata, je pokazal, preračunljivost v najslabšem pomenu besede.

   sarkazem press

   • lili pili

    Tudi jansi ni uspelo izpeljati zadnji mandat, njega pa so vsi zspustili razen nsi.

    Iz tega se ni nic naucil, ce bo sedaj zmagal, pa tako nobeden razen tistih, ki v parlament ne pridejo, ne bo sel z njim v koalicijo.

    To bo darilo za 25. Letno vodenje stranke.

 • šmentanamuha

  Nazadnje bomo morali še volitve ponavljati.

 • šmentanamuha

  Diktatura levice se nadaljuje. Vendar imam občutek, da jim to pot ne bo uspelo.

 • Osti jarej

  …je pa tale toplak zelo privlačen moški…..mnogo ,mnogo bolj,kot pohar

 • Anton

  Dušan Vučković, je še enkrat z odliko opravil svoje delo. Ata štrumf bo, ups je vsekakor pravgotovo ponosen nanj.

  sarkazem presss

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!