Danes predsednik slovenske vlade Janša gosti pomembne goste iz držav višegrajske skupine

Datum:

Premier Janez Janša bo danes gostil kolege iz višegrajske četverice – Madžarske, Češke, Slovaške in Poljske. Osrednje teme pogovorov bodo prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU, konferenca o prihodnosti Evrope, razmere na Zahodnem Balkanu in ostale aktualne evropske teme, so sporočili iz vlade.

V Sloveniji se bodo danes mudili posebni gostje, predstavniki vlad držav višegrajske četverice, ki postaja vse bolj pomemben faktor v Evropi. Slovenija ima namreč že vrsto let vzpostavljeno tesno sodelovanje z Višegrajsko skupino na različnih področjih in ravneh. Z omenjenimi državami ima namreč veliko skupnih interesov, ki izvirajo predvsem iz članstva v EU, geografske umeščenosti in podobne stopnje gospodarskega razvoja.

Predsedovanje Višegrajski skupini je sicer z julijem prevzela Madžarska. Poleg madžarskega premierja Viktorja Orbana v Slovenijo prihajajo še poljski premier Mateusz Morawiecki ter predsednika češke in slovaške vlade, Andrej Babiš in Eduard Heger.

Slovenija se sicer v vlogi predsedujoče Svetu EU ne bo mogla izogniti sporom na relaciji Bruselj-Budimpešta in tudi Bruselj-Varšava. Zunanji minister Anže Logar je v sredo v Evropskem parlamentu v imenu Sveta EU potrdil, da je zaslišanje v zastalem procesu po 7. členu v primeru Poljske in Madžarske zaradi kršitev temeljnih evropskih vrednot na dnevnem redu slovenskega predsedstva, še piše STA.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...