Danski državljan, ki je na Norveškem moril z lokom in puščicami, je islamski terorist!

Datum:

Danski državljan, ki je 13. oktobra 2021 v norveškem mestu Kongsberg z lokom in puščico pomoril pet ljudi, še dva pa ranil, je bil islamski konvertit. Policija je po trditvah predstavnikov zakona in reda zanj vedela, a ni ukrepala.

                   

37-letni danski džihadist je v pridržanju. Regionalni načelnik norveške policije Ole Bredrup Saeverud je na tiskovni konferenci priznal, da je policija imela danskega državljana že nekaj časa na piki zaradi znakov radikalizacije pri njegovi spreobrnitvi v islam.

Saeverud je priznal, da je džihadist, ki je v svojem napadu z lokom in puščicami ubil pet ljudi še dva pa ranil, bil razlog za skrb na policiji tudi pred samim terorističnim napadom. Islamski konvertit naj bi po poročanju RT deloval samostojno.

Regionalni načelnik norveške policije Ole Bredrup Saeverud (foto: EPA)

Med ranjenimi je tudi policist, ki v času napada ni bil v službi. Žrtve terorističnega napada v Kongsbergu, ki je jugozahodno od Osla, so bile stare med 50 in 70 leti. Gre za staro rudarsko mesto z okoli 26 tisoč prebivalci. Teroristični napad se je po poročanju lokalnih medijev začel v supermarketu.

Varnostna služba se boji maščevanja

Teroristični napad pa je predramil Norvežane. Policisti so v odziv na teroristični napad spremenili protokol, zaradi česar bodo policisti od četrtka dalje imeli pri sebi strelno orožje. Po oceni posebne norveške varnostne službe (PST) obstaja “zmerna” nevarnost novega terorističnega napada. Pri PST naj bi si prizadevali preprečiti nove napade posnemovalcev ali potencialnih maščevalnih izbruhov nasilja.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...