Deček miru – simbolno obeležje sprave slovenskega naroda – že tretjič žrtev agresivnih vandalov!

Datum:

“Neznanci so pred nekaj urami ponovno (že tretjič in tokrat do konca!!!!) grobo oskrunili skulpturo Deček miru, ki je postavljena na Trnovem pri Gorici, na poti, ki vodi v Spominski park NOB. Skulpturo iz brona, ki je umetniško delo slikarke in kiparke Patricije Simonič so dobesedno razbili. Oskrunjenje skulpture, ki je bila postavljena kot simbolno dejanje sprave slovenskega naroda in med narodi pomeni napad na vrednote, ki jih v tem trenutku človeštvo najbolj potrebuje: mir, prijateljstvo, strpnost, povezovanje, sprava …”, so v nedeljo sporočili v mednarodni mirovniški fundaciji Beli golob.

                   

Kako je nekaterim malo mar za spravo, spoštovanje umetnosti in zasebne lastnine, govori dogodek, ki si nedvomno zasluži mesto v črni kroniki. Vandali so namreč že tretjič in to najbolj brutalno do sedaj, uničili bronasti kip Dečka miru na Trnovem pri Novi Gorici. Ker gre za neposredno bližino Spominskega parka NOB, ima dejanje po vsej verjetnosti ideološki predznak, prstne odtise pa so pustili tisti, ki si ne želijo sožitja, miru in sprave. Le tako si namreč lahko pojasnimo sistematično uničevanje umetnine.

Skulpturo iz brona, umetniško delo slikarke in kiparke Patricije Simonič, so dobesedno razbili, kot kaže s težkim orodjem. “Oskrunjenje skulpture, ki je bila postavljena kot simbolno dejanje sprave slovenskega naroda in med narodi pomeni napad na vrednote, ki jih v tem trenutku človeštvo najbolj potrebuje: mir, prijateljstvo, strpnost, povezovanje, sprava …“, sporočajo v Mednarodni mirovniški fundaciji Beli golob.

Umetniško skulpturo Deček miru je na simbolno mesto postavila Mednarodna mirovniška fundacija Beli golob z namenom “spraviti slovenski narod, državljanke in državljane Slovenije”. Postavljena je kot poklon mladim fantom, ki ležijo v grobnici padlih borcev na griču Kobilnik v bližnjem spominskem parku NOB in so dali svoja življenja za to, da mi danes živimo v svobodi. Gre za poklon nedolžnim ljudem, nasilno umorjenim in nečloveško pometanim v bližnja brezna, ki ležijo v Trnovskem gozdu, takoj po koncu druge svetovne vojne. Deček miru opozarja na neporavnano – nerešeno preteklost in je zazrt v prihodnost, živeti v miru, prijateljstvu in sožitju.

Rok Kranjc

Sorodno

Zadnji prispevki