Demokrati v zvezni državi Washington predlagajo nov zakon, ki omejuje uporabo orožja

Datum:

Demokrati zvezne države Washington stremijo k zakonodaji, s katero bo prvotno prepovedana uporaba 51 posebnih strelnih orožij, sekundarno pa bodo vključene tudi puške s skupno dolžino manj kot 30 palcev (76,2 cm). Ameriška orožarska zakonodaja je skoraj nedotakljiva in za pristaše orožja sveta, saj jim omogoča oboroženost, nanjo pa močno vpliva orožarski lobi v ZDA ‒ NRA (Nacionalna orožarska zveza), ki velja za enega najmočnejših.

Predlog zakona prepoveduje 51 specifičnih pušk in vsebuje tudi dodatno prepoved za vsako polavtomatsko puško, z robnimi ali brezrobnimi naboji, ki ima skupno dolžino manj kot 30 palcev (76,2 cm). Če je slednje orožje daljše od 30 palcev, je kljub temu prepovedano, v primeru, da je del kompleta, dela ali kombinacije delov, iz katerih je mogoče sestaviti jurišno orožje, v kolikor so deli v lasti ali pod nadzorom iste osebe.

Predlog zakona prepoveduje tudi kopirano orožje, ki ga opredeljuje kot polavtomatsko strelno orožje s sredinskim ognjem, ki lahko sprejme snemljiv nabojnik in ima eno ali več od naslednjega:

  •  pištolski ročaj, ki vidno štrli pod orožjem, razen če je strelno orožje pištola, kot je opredeljeno v tem razdelku,
  • zaloga za palec,
  • zložljiva ali teleskopska zaloga,
  • sprednja pištola, navpična, kotna ali druga držala, zasnovana za uporabo z roko, ki ne strelja, za izboljšanje nadzora pri visoki hitrosti streljanja,
  • dušilec bliskavice, zaščita pred bliskavico, eliminator bliskavice, dušilec zvoka, dušilec zvoka ali kateri koli predmet, namenjen zmanjšanju vizualnega ali zvočnega podpisa strelnega orožja,
  • kompenzator odmika ali kateri koli predmet, ki je zasnovan za pritrditev na cev za zmanjšanje odboja,
  • cev z navojem, zasnovana za pritrditev dušilca ​​bliskavice, dušenja zvoka, prekinitve nabiranja ali podobnega predmeta oziroma za izstrelitev granat ali raket.

Poskusi omejevanja orožarske zakonodaje
V preteklosti so orožno zakonodajo že poskušali omejiti, prvič s Sullivanovim zakon iz leta 1911, ki so ga newyorške oblasti sprejele po poskusu umora takratnega župana New Yorka Williama Jaya Gaynorja, leta 1968 po umoru senatorja Roberta F. Kennedyja in Martina Lutra Kinga. Leta 1999, ko se je zgodil grozljiv strelski obračun na gimnaziji Columbine je takratni predsednik Bill Clinton sprejel zakon, skladno s katerim je bilo državljanom prepovedano posedovati orožje in ga hraniti doma.

Pogrebi po grozljivem strelskem obračunu na gimnaziji Columbine leta 1999 (foto: EPA)

Različne interpretacije drugega amandmaja iz ameriške ustave
Kamen spotike je drugi amandma ameriške ustave iz leta 1791, kjer je zapisano, da ljudem ne sme biti odvzeta pravica do nošenja in posedovanja orožja zaradi zagotavljanja varnosti države. Razumevanje tega amandmaja ni povsem jasno enako za vse, saj zagovorniki orožja trdijo, da je z amandmajem ljudem popolnoma zakonito dovoljeno posedovati orožje. Drugi amandma ki ljudem, daje pravico do oboroženosti je za marsikoga svet, predvsem pa izjemno dobičkonosen za orožarsko industrijo. Politiki se s z njim ne želijo preveč ukvarjati, saj jim to predstavlja osje gnezdo, v katerega ne želijo drezati.

Senatni zakon 5217 samovoljno razvršča številno polavtomatsko strelno orožje v osebni lasti kot tako imenovano “jurišno orožje” in prepoveduje njihovo lastništvo, proizvodnjo in prenos. To strelno orožje se pogosto uporablja za samoobrambo, rekreativno streljanje in lov. SB 5217 je le eden od šestih nadzorov orožja, ki jih trenutno izvajajo demokrati v državi Washington, sponzorirajo državni senatorji Patty Kuderer, Manka Dhinga, Marko Liias, Joe Ngyugen, Jamie Pedersen, Claire Wilson in drugi.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...