Kar ni uspelo Šarčevi, je uresničila ta vlada: V Krško se bo vrnilo preko 50 delovnih mest

Datum:

Minuli torek, 18. januarja, je bil v Krškem med Ministrstvom za notranje zadeve RS in Mestno občino Krško podpisan sporazum o sofinanciranju obnove objekta na Cesti krških žrtev 55 v Krškem, kjer je bil do leta 2011  sedež Policijske uprave Krško. “S tem je prišlo do konkretnega rezultata še v eni zadevi, za katero sem se osebno močno zavzemal ves čas po izvolitvi v Državni zbor RS,” je sporočil poslanec SNS, Dušan Šiško. Javno se je zahvalil notranjemu ministru Alešu Hojsu za prizadevanje in dobro sodelovanje ter poudaril, da se veseli , da se bo v Krško vrnilo preko 50 delovnih mest in bo s tem dan prispevek tudi k oživljanju starega mestnega jedra Krškega.

Poslanec stranke SNS Dušan Šiško je na problem opozoril že notranjega ministra v vladi Marjana Šarca – da je bila Krškemu in Posavju, kljub številnim objektom tako imenovane kritične infrastrukture in s tem toliko bolj potrebnimi varnostnimi funkcijami, iz političnih razlogov odvzeta in v Novo mesto premeščena Policijska uprava. Opozoril je tudi na propadajoči petnadstropni objekt na Cesti krških žrtev 55 sredi starega mestnega jedra v Krškem. Takratni minister se je odzval z obiskom v Krškem, a izjavil, da ne more ničesar ukreniti.

Zato je Šiško takoj ob nastopu vlade Janeza Janše začel na sejah pristojnih odborov in na sejah Državnega zbora RS opozarjati na škodo, ki se dela na objektu, predvsem pa na veliko napako, ki je bila narejena z ukinitvijo za Posavje tako pomembne institucije. “Ob začetku leta 2020 se je na moje vztrajanje odzval notranji minister Aleš Hojs in mi odgovoril, da načeloma soglaša z mojimi stališči in obljubil, da bo poiskal ustrezno rešitev,” je povedal poslanec ter pojasnil, da je takrat omenjal možnost, da bi v Krško dobili sedež obmejne policije. Poslanec je v naslednjih mesecih  ministra še večkrat spomnil na ta problem in sledile so priprave, v katerih je sodelovalo več služb različnih ministrstev in tudi občinska uprava. Pred slabim letom, 22. februarja 2021, je prišlo do sestanka v Krškem med ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom, generalnim direktorjem Policije dr. Antonom Olajem in posavskimi župani in poslanci.

Podpis sporazume (Foto: e-posavje)

Kljub načelnim dogovorom o obnovi objekta CKŽ 55 in možnosti vrnitve dela policije, se je po tem srečanju po besedah Šiška znova pokazala zavist, ki so ji bili priča tudi v zadnjih mesecih ob aktivnostih za pridobitev statusa mestne občine. Poleg tega ni bilo pravega prizadevanja, ne v Ljubljani in, ne v Krškem v službah, ki bi morale realizirati dogovorjeno. Zato je poslanec septembra lani (20. septembra 2021) na seji Državnega zbora RS zopet opozoril na počasno reševanje zadeve in od tedaj so stekli postopki, ki so pripeljali do včerajšnjega podpisa sporazuma, s katerim bo omogočena obnova objekta do sredine naslednjega leta. “Čeprav moja prisotnost na dogodku, še manj pa moje sodelovanje pri tem projektu, nista niti omenjena v uradnem sporočilu Mestne občine Krško, se na tem mestu javno zahvaljujem ministru Alešu Hojsu za prizadevanje in dobro sodelovanje,” se je notranjemu ministru zahvalil poslanec stranke SNS in dodal, da se veseli, da se bo v Krško vrnilo preko 50 delovnih mest in bo s tem dan prispevek tudi k oživljanju starega mestnega jedra Krškega.

Z deli bodo pričeli predvidoma še v letošnjem letu
S podpisom sporazuma sta minister Hojs in krški župan Miran Stanko uredila lastniška razmerja med ministrstvom za notranje zadeve in občino ter pristopila k obnovi. Po pripravi projektne dokumentacije se bodo obnovitvena dela predvidoma začela še v letošnjem letu in po načrtih zaključila v sredini naslednjega leta. Mestna občina Krško načrtuje, da bodo v obnovljenih prostorih v njeni lasti prostori Ljudske univerze Krško, pravijo na Mestni občini Krško.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...