Destruktivnost vlade se nadaljuje: ukinjajo avtocestno policijo, izgovor pa kadrovsko pomanjkanje

Datum:

Rušenje vsega, kar je naredila Janševa vlada, se nadaljuje. Iz Generalne policijske uprave so sporočili, da bodo s ponedeljkom koprsko, celjsko in mariborsko enoto avtocestne policije (ACP) začasno napotili na postaje prometnih policij na območjih, kjer so bile ustanovljene. Nekdanji notranji minister Aleš Hojs odločitev obsoja, rekoč, da gre samo še za eno v seriji slabih odločitev. 

Odločitev je iz organizacijskega vidika izredno težko razumeti. V času Janševe vlade se je pomemben odstotek policistov boril proti vandalizmu levičarskih protestnikov, tudi direktorji policijskih uprav so se pritoževali, da jim primanjkuje policistov, ki bi varovali proteste. Prišla je Svoboda in nova oblast, ki podpira beloruski model bojevanja s korono – nobenih konkretnih ukrepov, skepticizem do cepljenja in predvsem – nobenih protestov. Torej je v rotaciji veliko več policistov kot v obdobju Janševe vlade, kjer je avtocestna policija brez težav delovala, kljub izrednim razmeram.

Da so razmere na preobremenjenih avtocestah kritične, razume vsak, ki jih vsakodnevno uporablja. Zgodilo se je več hudih prometnih nesreč  s smrtnim izidom, ki so za več ur zaprle avtocestne odseke in povzročile prometne infarkte. Vsakodnevne nesreče, zapore, predrzna vožnja, tovornjaki, ki nič več ne upoštevajo prepovedi prehitevanja – vse to zahteva specializirano enoto policije, ki bo nadzorovala izključno avtocestne prekrške.

Prejšnja vlada se je tega zavedala in ustanovila avtocestno policijo, ki bi skrbela za bistveno izboljšanje varnostnih razmer na visokoobremenjenem avtocestnem križu, preprečevala nesreče in s tem velike gospodarske škode za državo, skrbela za pretočnost še posebej v času turistične sezone ter ugotavljanje in preprečevanje kriminalnih dejanj. Da je specializirana avtocestna policija potrebna, so prej potrjevale študije več delovnih skupin, ki so jih prej imenovale leve vlade. A očitno je za aktivistično ministrico Tatjano Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava bolj kot dobrobit za državljane pomembno, da sledita politični liniji brezkompromisne destrukcije vseh dobrih ukrepov, ki jih je začrtala Janševa vlada.

Pri tem je vredno poudariti, da stroške delovanja policije ne bi krila policija sama, ampak Dars. Naloga vodstva policije je bila praktično le ta, da prek nove uprave ACP organizacijsko vzpostavi enote za pokrivanje celotnega avtokriža, zagotovi potrebni kader med policisti in objavi potrebne razpise za nabavo tehničnih sredstev. Razen plač za policiste bi vse ostalo plačal Dars. Dogovor je bil podpisan za več desetletij.

Lani je bila vzpostavljena specializirana enota Ljubljana, letos pa Maribor, Celje in nazadnje komaj maja še Koper. V načrtu do konca letošnjega leta je bila še enota Novo mesto. Skupaj je bilo predvidenih osem enot.

Odzivi državljanov na socialnem omrežju Twitter so bili burni.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki