Diktator Ortega množično preganja kristjane v Nikaragvi

Datum:

Škofje v Latinski Ameriki in po svetu obsojajo množično preganjanje kristjanov v Nikaragvi s strani diktatorja Ortege. Tamkajšnji škof Álvarez je bil obsojen na 26 let zaporne kazni. Dogajajo se tudi množične deportacije iz države, zapiranje duhovnikov in ukinjanje katoliških radijskih postaj. 

Revolucionarne ideje so v Latinski Ameriki našle nova plodna tla, tokrat v Nikaragvi, kjer diktator s socialističnimi nazori Daniel Ortega izvaja resnično masovno preganjanje kristjanov. V pretekli četrtek je prišlo do deportacije 222 političnih nasprotnikov in obsodbe škofa Rolanda Álvareza na 26 let in 4 mesece zaporne kazni. Mnogi škofje v Latinski Ameriki in po svetu so povzdignili glas, da bi nasprotovali hudim kršitvam človekovih pravic, poroča Breitbart.

V soboto je predsednik Latinskoameriškega škofovskega sveta (CELAM), perujski nadškof Miguel Cabrejos, obsodil “nepravično” zaprtje škofa Álvareza in drugih duhovnikov ter obljubil molitev za njihovo hitro osvoboditev. Podobno obsodbo je o zaprtju škofa izrekla Čilenska škofovska konferenca, ki je posebej izpostavila deportacijo apostolskega nuncija, misijonark ljubezni matere Terezije ter izgon in zaprtje številnih duhovnikov kot tudi ukinjanje katoliških radijskih postaj.

Zaprti škof Rolando Álvarez (Foto: Wikimedia)

Ravno tako je obžalovanje zaradi kršenja pravice do svobode veroizpovedi izrazila Španska škofovska konferenca. Še posebej je obsodila tudi izgon skupine državljanov v ZDA, zaprtje škofa in odvzem njegovega državljanstva. Vse katoličane in ljudi dobre volje pa je pozvali k molitvi, da bi prišlo do mirne rešitve situacije. Hkrati so posvetne oblastnike pozvali, naj prisluhnejo ljudem in izpustijo tiste, ki so zaprti iz političnih razlogov. Solidarnost z zaprtim škofom in obsodbo kršenja temeljnih državljanskih pravic ter verske svobode so izrazili tudi škofje iz  El Salvadorja in Paname itd.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....