Ste tudi vi tako besni na dimnikarje, da bi naredili to?

Datum:

V civilnih iniciativah VCP Dimnik, DCI Malečnik ter Združenju lastnikov nepremičnin v Sloveniji so z ogorčenjem sprejeli novico, da naj bi vladna in parlamentarna zakonodajna služba pripravljali spremembe Zakona o varstvu okolja v smeri podaljšanja veljavnosti obstoječega sistema dimnikarske službe. Odgovorili so s protestnim pismom, ki so ga nedavno poslali predsedniku vlade.

                   

V pismu lahko preberete znana dejstva: “Pod pretvezo skrbi za javni interes, zdravje ljudi in varstvo okolja so nekateri dimnikarski monopolisti na najbolj brezobzirne načine zadovoljevali svoj pohlep po dobičku. Potrošnikom so med drugim vsiljevali nepotrebne storitve, jim nalagali obveznosti brez sleherne pravne podlage, kršili cenik in predpise o izvajanju dimnikarske službe ter tiste potrošnike, ki se niso uklonili njihovi samovolji, preganjali po sodiščih.”

Dimnikarji želijo začeti leto 2016 pod novimi pogoji
Dimnikarjem je dokončno zavrelo, pravijo, da imajo dovolj. Prepričani so, da je v Sloveniji treba nujno vzpostaviti normalne tržne odnose tudi na tem področju. Predsednika vlade pozivajo, naj se zakonodaja uredi tako, da “lahko vsi dimnikarski mojstri in dimnikarji, ki imajo veljavno obrtno dovoljenje v Sloveniji, na prostem trgu svobodno opravljajo svojo dejavnost, vsi potrošniki, ki potrebujejo njihove storitve, pa naj imajo možnost svobodne izbire svojega izvajalca”.

Prepričani so, da bo takšna ureditev v korist in zadovoljstvo vseh – tako potrošnikov kot dimnikarjev – in bo zato tudi veliko bolje uresničevala javni interes na področju požarne varnosti in varstva okolja. Zato zahtevajo, da vlada ta stališča upošteva in opusti kakršnokoli namero o podaljšanju veljavnosti obstoječe ureditve dimnikarske službe po 31. 12. 2015.

V. V.                  

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...