Na seji programskega sveta RTV skrajno vroče. Tudi grožnje s smrtjo. Aktivisti pa kar novinarji.

662
Foto: Twitter

Ni bilo dovolj, da je skrajna levica popolnoma zavzela programski svet naše nacionalne televizije. Danes je seja programskega sveta RTV potekala v izjemno napetem in nenavadnem ozračju. Če se je prvi hip zdelo, da so se seje udeležili številni radikalni levičarji, ki na transparentih s smrtjo grozijo vsem, ki razmišljajo drugače, kot razmišljajo oni, je bilo že v naslednjem hipu jasno: to niso bili aktivisti, ampak kar novinarji nacionalke.

Zdi se, da se zgodovina po drugi svetovni vojni ponavlja. Spomnimo se številnih ljudskih protestov in podivjanih množic, ki so po letu 1945 pozivali k linču vseh, ki se niso strinjali s totalitarnim režimom tedanje oblasti.

Tovrstni protesti so tedaj pripeljali tudi do nasilnih izpadov  – med drugim tudi zažiga ljubljanskega škofa Vovka v Novem mestu. Kdor danes spremlja sejo programskega sveta RTV, si z lahkoto predstavlja dogajanje leta 1945. Ekstremna levica je pretekli mesec preko Cerarjeve stranke v programski svet RTV izvolila svoje predstavnike, ki so po svojih sovražnih izpadih povsem primerljivi s pozivi črnosrajčnikov v Italiji v času fašizma. Pozivi k odstranitvi vseh, ki se z njimi med obema vojnama niso strinjali.

Najbolj bizaren primer te fašistoidne ideologije je Domen Savič, ki je zaslovel s številnimi sovražnimi twitti do kristjanov v Sloveniji. Kakorkoli, RTV je danes z nastopom novinarjev aktivistov in z grozilnimi transparenti dopustila širjenje sovražnega govora v ustanovi, ki jo sicer plačujemo vsi državljani. Proti tovrstnim izpadom ni protestiral nihče, kar jasno kaže na situacijo, v kateri se trenutno nahaja RTV.

Ljubljansko sodišče ugodilo Nataši Pirc Musar
Seja se je začela v znamenju nedavne sodniške odločitve ljubljanskega višjega sodišča, ki je ugodilo pritožbi Nataše Pirc Musar, ki je odločitev svetnikov programskega sveta izpodbijala. Predsednik programskega sveta je sprva pojasnil potek dogodkov, ki so pripeljali do sodbe višjega sodišča v Ljubljani, nato je Sabina Muratović pojasnila pravni pomen sodbe. “Marko Filli ni več generalni direktor, to je dejstvo. Zaradi odprave sklepa nimamo generalnega direktorja, Nataša Pirc Musar pa zaradi odprave sklepa o imenovanju (s strani programskega sveta) ni generalna direktorica,” je povedala Muratovićeva. 

Foto: Nova24TV
Foto: Nova24TV

Sodbo je komentiral tudi pravnik Tomaž Toldi. Odločitev višjega sodišča je popolnoma nasprotna odločitvi prvostopenjskega sodišča v vprašanju, kaj pomeni, če v programskem svetu sodeluje oseba, ki ne izpolnjuje zakonskih pogojev za članstvo. Posledično je ključno vprašanje, ali so odločitve, ki jih programski svet sprejme v takšni sestavi, veljavne. Pravna služba je zagovarjala stališče, da je potrebno zadevo obravnavati v kontekstu zakonskega namena. … Upam si trditi, da pritožbeno sodišče ni navedlo zelo prepričljivih razlogov, zakaj je spremenilo odločitev prvostopenjskega sodišča. … Naj dodam, da je odločitev mogoče izpodbijati z izrednimi pravnimi sredstvi.” 

Na stolčku ostaja Filli
Dino Bauk,
zastopnik Nataše Pirc Musar, pa je zagovarjal ravno nasprotno stališče, kot ga je zagovarjala Sabina Muratović, programski svet pa je pozval, da Natašo Pirc Musar pozove k prevzemu funkcije.

Svetniki se v debati o tem niso strinjali. Eden izmed svetnikov, ki je glasoval za Natašo Pirc Musar, je sicer predlagal, da se na sejo umesti glasovanje o sklepu o imenovanju Pirc Musarjeve, a je večina menila, da je potrebno prej zagotoviti ustrezno delovanje RTV in šele nato odločiti o naslednjem generalnem direktorju.

Dolgi razpravi je sledil naslednji epilog: programski svet je z 22 glasovi za od 26 prisotnih za v. d. generalnega direktorja imenoval Marka Fillija. Kaj drugega pa jim konec koncev niti ni preostalo, saj jim je Pirc Musarjeva dala košarico. Kot je pojasnila, je njena karierna pot krenila v drugo smer. “Po dveh letih, brez ekipe, ki bi ji lahko zaupala, in na novi poklicni poti ne bi želela začeti opravljati funkcije generalne direktorice RTVS, pa čeprav vem, da je v tem javnem zavodu veliko kreativnega duha, ki čaka na priložnost za spremembe,” je med drugim navedla v sporočilu za javnost.

Ž. K.