Diskriminacija muslimanov v praksi: Kristjanu kar trije muslimanski zdravniki niso želeli nuditi zdravniške oskrbe

Datum:

Irfan Masih je čistil zamašen kanalizacijski jašek v pakistanski provinci Sindh, medtem ko so ga preplavili strupeni hlapi. 30-letni kristjan je zaradi usodnih plinov umrl v bolnišnici, njegovi sorodniki pa so povedali, da so zdravniki sprva njegovo zdravljenje zavrnili, in izpostavili, da predstavlja Irfan očitno žrtev diskriminacije s strani muslimanske večine.

Ko je bil Irfan skupaj s svojima sodelavcema poslan, da očisti kanalizacijski jašek, ki je bil kar štiri mesece zamašen na cesti Chhor v mestu Umarkot, si ni mogel predstavljati, da se bo njegovo življenje bližalo h koncu. Njegov bratranec Pervez, ki je opravljal enako delo kot Irfan, je povedal, da se je 1. junija odpravljal na delo, ko je izvedel to pretresljivo novico.

“Nemudoma sem prihitel na mesto, kjer se je zbrala množica ljudi in videl, da so na varno že potegnili nezavestnega sodelavca, bratranca Shaukata Masiha, zato sem pomagal izvleči tudi Yaqooba in Irfana,” je povedal Pervez. Dejal je, da je njegov bratranec pri reševanju sicer dihal, a se je vmes občasno dušil. “Dvignil sem ga s pomočjo rame in z njim pričel teči proti bolnišnici, dokler nama ni ustavila rikša, ki mi je pomagala pri transportu.”

Foto: YouTube

Kar trije zdravniki ga niso želeli pregledati
Pervez je povedal, da ko je Irfana pripeljal v bolnišnico, je sicer tamkajšnji zdravnik enemu izmed zaposlenih naročil, naj ga očisti, a ga zdravnik nato ni želel pregledati, za razlog pa navedel, da se posti zaradi ramazana in se zato Irfana ne bo dotaknil, ker je ta prekrit z umazanijo, ter preprosto odšel stran. Drug zdravnik je fantu na oddelku naročil, naj ga očisti in priključi na kisik, a ta tega ni želel storiti, zato ga je moral Pervez očistiti in oživljati sam.

“Po pol ure, ko sva bila v bolnišnici, je Irfan umrl, saj so ga na kisikovo masko priključili šele, ko je bil ta čisto pri koncu,” je povedal Pervez in dodal, da je opazil, da maska sploh ni imela dovoda do kisika. Šele četrti zdravnik, Hanif Aresar, se ni zmenil za umazanijo in je Irfana skušal ročno oživiti, a je bilo takrat žal že prepozno.

Foto: iStock

Kristjani predstavljajo diskriminirano manjšino
Irfan je bil kristjan – kot večina čistilcev kanalizacije v Pakistanu. To delo sicer prav tako opravljajo hindujci iz nižjih kast, saj se muslimanom zdi tovrstno delo ničvredno in kot tako pod njihovo častjo. V tem muslimansko večinskem narodu se kristjani soočajo z diskriminacijo, pri čemer je treba dodati, da tudi hindujcem ni prizaneseno, a so ti v primerjavi s kristjani v boljšem položaju, saj jih je pol milijona. Po navedbah BBC-ja pa je kristjanov le nekaj, prav tako pa nimajo nobenega političnega predstavnika, ki bi zastopal njihove interese.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...