Dnevnik za Goloba pelje sončno propagando

Datum:

Kot kaže, je pričel Dnevnik za Goloba voditi sončno propagando. V tiskani in spletni izdaji Dnevnika je namreč izšel članek z naslovom “Sonca je dovolj za sedem nukleark elektrike, s katerim so zavajajoče izenačili inštalirano moč elektrarn s proizvedeno električno energijo. Sicer je res, da ljudje to pogostokrat mešajo, a vendarle si medij, ki se ima za resnega, kaj takega ne bi smel dovoliti. 

“Slovenija ima ogromno potenciala za postavitev polj sončnih elektrarn, a tudi ogromno ovir, zaradi katerih vsa ta polja verjetno ne bodo nikoli stala. Vendarle pa bi lahko v Sloveniji brez večjih omejitev postavili za celo nuklearko sončnih polj na skoraj 60 lokacijah po vsej državi,” uvodoma navajajo pri Dnevniku. A ko se govori, piše in bere o proizvodnji elektrike, je treba upoštevati ključno dejstvo, da inštalirana moč elektrarne ni enaka proizvedeni električni energiji.

Foto: posnetek zaslona, Dnevnik

V luči zavajajočega poročanja so se kritično odzvali pri digitalni platformi podpornikov jedrske energije JedrskaSI. Da bi razumeli, koliko ur elektrike proizvede elektrarna v enem letu (brez inštalirane moči), so pojasnili, da jedrska elektrarna deluje neprestano dan in noč, zato proizvede več kot 8 tisoč ur elektrike. “Sončna elektrarna deluje le, ko sonce sveti, in zato proizvede 1.000 do 1.100 ur elektrike“.

5000 MW moči bi lahko proizvedle vse sončne elektrarne, ki bi teoretično lahko stale v Sloveniji,” je mogoče prebrati v Dnevniku. Ker je nemogoče enačiti inštalirano moč s proizvedeno elektriko, pri JedrskaSi za lažje razumevanje poudarjajo, da iz 5 tisoč MW moči v jedrskih elektrarnah dobimo več kot 40 TWh električne energije. Iz 5 tisoč MW moči v sončnih elektrarnah pa dobimo okoli 5,8 TWH električne energije.

Foto: Twitter JedrskaSi

Dnevnik ustvarja tekmo, kjer je ni
Vse skupaj pa so nato pojasnili konkretno na primeru drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (JEK2). “Načrtovana JEK2 bi imela moč 1.100 MW, njena proizvodnja pa bi bila okoli 9 TWh električne energije,” pojasnjujejo in dodajajo, da je to še vedno bistveno več kot vse omenjene teoretične sončne elektrarne skupaj. “Pomembno je, da vsi pojasnjujemo in širimo zavedanje. Napake se dogajajo in prav je, da medij tako zavajanje popravi. Vse možnosti imajo, da te reči bralcem pojasnijo. Za zdaj jih še niso,” izpostavljajo pri JedrskaSi in dodajajo, da so takšni naslovi škodljivi in ustvarjajo tekmo, kjer je ni.

Kot kaže, Dnevnik propagira aktualnega premierja. Spomnimo namreč, da je aktualni premier Robert Golob julija letos v eni izmed oddaj na slovenski televiziji napovedal gradnjo velikanskih sončnih elektrarn. V obdobju treh let nameravajo postaviti dvakrat več sončnih elektrarn, kot jih imamo danes.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...

Črna guvernerka FED-a kradla tuja dela

Svet woke razsvetljenstva vsak dan na površje naplakne kakšen...

Kako se prav napiše – levičar?

Vsak dan lahko le zadržujemo dih in čakamo, kaj...