Iranski predsednik je odpovedal intervju s CNN, ker si novinarka ni želela nadeti rute

Datum:

V Iranu že teden dni potekajo protesti, potem ko je 22-letnica umrla v priporu, kjer je bila zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja za ženske. Po uradnih podatkih je v protestih umrlo več kot enajst ljudi. Po teh dogodkih, ko ženske zažigajo svoje hidžabe po smrti Mahse Amini, je glavna mednarodna voditeljica CNN-a Christiane Amanpour želela intervjuvati iranskega predsednika Ebrahim, ta pa ga je odpovedal, ker novinarka ni hotela nadeti naglavne rute. Ta je namreč tradicionalno simbol najbolj fundamentalnih različic islama (savdski vahabizem, šiitski ekstremizem, paštunski ekstremizem …), pri nas ga Faila Pašić Bišić predstavlja kot simbol svobode. 

Amanpourjeva in njena ekipa so se že ure pripravljali, zagotavljali prevajalce in razsvetljavo za prvi intervju z iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem na ameriških tleh, ko je predstavnik jasno povedal, da bo predsednik odšel, če si novinarka Amanpour ne pokrije glave.

Novinarka je dejala, da je bil intervju načrtovan tako, da sovpada z njegovim obiskom v New Yorku na Generalni skupščini Združenih narodov: “To naj bi bil prvi intervju predsednika Raisija na ameriških tleh med njegovim obiskom Generalne skupščine ZN v New Yorku. Po tednih načrtovanja in osmih urah postavljanja prevajalske opreme, luči in kamer smo bili pripravljeni. Toda o predsedniku Raisiju ni bilo sledi.”

40 minut po tem, ko bi se intervju že moral začeti, je prišel predstavnik in dejal, da je predsednik predlagal, naj si novinarka nadane naglavno ruto, ker je to sveti mesec Muharam. “Vljudno sem odklonila. Smo v New Yorku, kjer ni zakona ali tradicije glede naglavnih rut. Poudarila sem, da noben prejšnji iranski predsednik tega ni zahteval, ko sem jih intervjuvala zunaj Irana,” je dejala Amanpourjeva.

Takrat se je ton pogovora spremenil, je dejala Amanpourjeva in rekla, da je predstavnik hitro dal vedeti, da je bila to predsednikova “zahteva”, da si nadene naglavno ruto, brez katere intervjuja ne bo. “Rekel je, da je to ‘vprašanje spoštovanja’, in se skliceval na ‘situacijo v Iranu’ – namigoval je na proteste, ki preplavljajo državo.” Novinarka je ponovno dejala, da se z zahtevo in s tem nepričakovanim pogojem ne strinja, tako do intervjuja sploh ni prišlo. “Ker se protesti v Iranu nadaljujejo in ljudje umirajo, bi bil pomemben trenutek, da bi govorili s predsednikom Raisijem,” je zaključila.

Christiane Amanpour (Foto: epa)

Faili Pašić Bišić naglavna ruta predstavlja simbol svobode
Spomnimo, da je bila Mahsa Amini  stara 22 let, aretirala jo je teheranska moralna policija, njen “zločin” pa je bil, da “ni nosila primernih oblačil”. Po predpisih šeriatskega prava v Islamski republiki Iran morajo ženske pokriti lase in telo. Gasht-e-Ershad ali moralna policija je odgovorna za uveljavljanje tega zakona, ki je po islamski revoluciji leta 1979 postal obvezen. Islamska republika je sporočila, da je bil vzrok njene smrti “naraven” in da ga je povzročil srčni napad. Vsi pa vedo, da to ni resnica. Medtem ko so se v Iranu pa tudi drugod po svetu v znak podpore odzvale mnoge slavne osebe in tudi ameriški uradniki, pa v naši vodilni strani Gibanje Svoboda Faila Pašić ponosno promovira hidžab, ki je praktično povod za smrt mlade Iranke. In medtem ko v Iranu ženske zažigajo hidžabe, jih v Sloveniji želijo normalizirati in prikazati kot simbol raznolikosti in svobode.

Kontroverzna Faila Pašić Bišić (Foto: STA)

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...