Dobrodošli v poletju! Prihaja že prvi vročinski val, letošnje poletje pa bo …

Datum:

Nastopil je poletni sončni obrat ali solsticij, kar velja za začetek astronomskega poletja. Zadnje dni je sicer zaznamovalo razmeroma hladno in deževno vreme, vendar nas po besedah Braneta Gregorčiča iz Agencije RS za okolje zdaj čakajo lepši dnevi, ki bodo sončni in toplejši. Poletje je prišlo torej skladno s koledarjem. 

Danes bodo temperature že podobne poletnim, saj se bodo najvišje dnevne gibale od 24 do 28 stopinj Celzija. Prevladovalo bo sončno vreme, popoldne bo v gorah nastala kakšna ploha.

Pred nami so vroči dnevi, vročinski val se bo na Primorskem verjetno začel že jutri. Od srede pa do nedelje bo pet zaporednih dni s temperaturo nad 30 – tudi okoli 34 – stopinj Celzija. V osrednji Sloveniji pa bodo temperature v četrtek dosegle 30 stopinj. Vroče bo do sobote, ko se bodo pojavile že prve nevihte, ki jih bo v nedeljo še nekaj več. “Od nedelje naprej neke vročine ne pričakujemo več,” je za Novo 24TV pojasnil vremenoslovec Brane Gregorčič.

Brane Gregorčič (foto: Nova24TV).
Brane Gregorčič (foto: Nova24TV).

Nadpovprečno toplo poletje
Verjetnost, da bomo imeli nadpovprečno toplo poletje, je med 60 in 70 odstotki, je še dodal Gregorčič. Kot za zdaj kaže, anomalije padavin niso predvidene v večjem obsegu. Sicer pa bo besedah vremenoslovca za zdaj ne kaže na kakšno hudo vročino, vsaj ne v takšnem obsegu, da bi obstajala nevarnost sušnosti. Toplo in sončno vreme bo v naslednjih dneh blagodejno vplivalo tako na naravo kot tudi na počutje ljudi.

Ob koncu tedna se lahko pojavijo neurja
Vsako poletje zaznamujejo tudi naravne nesreče. “Sedaj nekaj dni kakšnih posebnosti ne bo. Ob koncu tedna, ko bo pregretost ozračja še vedno velika in se bodo pojavljale nevihte, pa ni možnosti izključiti kakšnih neurij,” je dejal Gregorčič. Ob tem je dodal, da bodo na to opozarjali približno 24 ur pred možnostjo takšnega dogodka.

V kolikor ne prenesete vročine, se na dopust odpravite v zahodno Evropo
Prihaja čas dopustov, nemalo ljudi pa se še ni dokončno odločilo, kam bi se odpravili. V kolikor vam vročina ni preveč pri srcu, vremenoslovec priporoča obisk predvsem zahodne Evrope, in sicer bolj proti Atlantiku. Osrednje in južno Sredozemlje poleti zaznamuje sončno vreme s skorajda minimalno možnostjo kakšne nevihte. “Izrazita vročina pa se obeta v območju od Turčije pa tja proti Ukrajini,” je še dodal Gregorčič.

Nina Knapič

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...