Žan Mahnič: Pripadnikom Slovenske vojske so kršene človekove pravice

6
Foto: Nova24TV.si

“Priča smo finančni podhranjenosti, kadrovski podhranjenost in podhranjenosti z opremo, kar pa dejansko ogroža življenja slovenskih vojakov. Obstajajo tudi številne kršitve človekovih pravic pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske in temu je treba narediti konec,” je v izjavi za medije zatrdil poslanec SDS in vodja odbora za obrambo Žan Mahnič. 

Žan Mahnič se je v Državnem zboru srečal s predstavniki Konfederacije slovenskih sindikatov in Sindikata vojakov Slovenije. Predstavniki sindikatov, med drugimi Gvido Novak, predsednik Sindikata vojakov Slovenije, so izrazili željo po sklicu sestanka zaradi nekaterih težav, s katerimi se soočajo pripadniki Slovenske vojske, da pa je mera polna, je slovenskim vojakom zaradi specifike njihove službe onemogočena tudi stavka.

Mahnič se je po seznanitvi s težavami in mnenji sindikata odločil, da bo sklical nujno sejo odbora za obrambo, na katero bo povabil predstavnike obrambnega ministrstva, ministrstva za delo in ministrstva za javno upravo. Pozvanti namerava tudi predsednika pristojnih odborov, da se mu pridružita na skupni seji.

“Želimo poslati jasno sporočilo vladi, ministru za finance Dušanu Mramorju, predsedniku vlade Miru Cerarju, da je skrajni čas, da se zavesta resnosti situacije in da se temu primerno začneta obnašati tudi ob morebitnem rebalansu proračuna. Obljubam predsednika vlade, da bo zvišal finančna sredstva za vojsko, ne verjamejo več niti državljanke in državljani niti poslanke in poslanci – predvsem opozicije, tem obljubam pa ne verjamejo več niti v tujih krogih, kjer zbijajo šale na ta račun,” je situacijo ostro povzel poslanec SDS in vodja odbora za obrambo Žan Mahnič.

Ogorčenje nad obrambnim ministrstvom
Poslanec je v izjavi za medije izrazil tudi ogorčenje nad vodstvom obrambnega ministrstva, ki predstavnikom sindikata ni dovolilo izvesti novinarske konference v prostorih ministrstva, kljub temu da jim to zagotavljajo nekateri dogovori. “Kadarkoli boste sindikati želeli, ste pri meni vedno dobrodošli, dobrodošli ste tudi v Državnem zboru,” je povedal Mahnič.

Ž. K.