Dokumenti razkrivajo: Putin želel “popolno očiščenje” Ukrajine

Datum:

Ruski predsednik Vladimir Putin je načrtoval “popolno čiščenje” Ukrajine s “terorjem od hiše do hiše”, da bi pokoril njene ljudi, kažejo razkriti vohunski dokumenti. Srhljiva elektronska sporočila iz ruske obveščevalne službe FSB govorijo o ukazih “s samega vrha”, da se civiliste odpelje v koncentracijska taborišča, da bi osvojili Ukrajino.

E-poštna sporočila je vir znotraj FSB razkril ruskemu borcu za človekove pravice Vladimirju Osečkinu, ki je ustanovil Gulagu, spletno stran, ki poudarja razmere v zaporniškem sistemu v državi, poroča ameriški Sun. Do uhajanja je prišlo teden dni po tem, ko je Mednarodno kazensko sodišče obtožilo Putina vojnih zločinov zaradi obtožb, povezanih z domnevno shemo deportacije ukrajinskih otrok v Rusijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je Rusija izvedla več kot 16 tisoč prisilnih deportacij. Razkritja so prišla, ko se je zdelo, da so ruske čete preusmerile svoja prizadevanja v vzhodno Ukrajino. Večmesečno prizadevanje Moskve za ključno ukrajinsko mesto Bakhmut je zastalo kljub trditvam vodje ruske skupine plačancev Wagner, da je bilo mesto v začetku marca obkoljeno s treh strani.

Foto: epa

Ukrajinski vrhovni poveljnik Valerij Zalužni je dejal, da se boj za Bakhmut “stabilizira” in da so “titanska prizadevanja” njegovih čet doslej zadrževala moskovske sile. Zalužni je dejal, da je njegova izjava, objavljena na Facebooku v petek, prišla po tem, ko je govoril z načelnikom obrambnega štaba Združenega kraljestva, admiralom sirom Tonyjem Radakinom, o krepitvi ukrajinske zračne obrambe. Ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva je v soboto sporočilo, da je ruski napad na Bakhmut “večinoma zastal” in dodalo, da se je Moskva verjetno preusmerila na sever in jug Bakhmuta, kjer so v petek potekali hudi boji.

Wagner novači na Pornhubu
Dnevna posodobitev obveščevalnih podatkov agencije pravi, da poteza nakazuje “splošno vrnitev k bolj obrambni operativni zasnovi”, potem ko so krvava prizadevanja Rusije, da zavzame Bakhmut, propadla. Ukrajina zdaj nakazuje protiofenzivo, da bi si vrnila ozemlje, ki so ga izgubile moskovske sile. Ukrajinski generalpolkovnik Oleksandr Syrskyi je dejal, da Wagnerjevi plačanci, ki poskušajo zavzeti Bakhmut, izgubljajo “precejšnjo moč” in da bodo njegove sile “zelo kmalu” izkoristile to “priložnost.” Skupina Wagner tako obupano potrebuje borce, da novači na Pornhubu.

V drugih delih države je bilo v petkovem ruskem bombardiranju z raketami dolgega dosega ubitih najmanj 10 civilistov, 20 pa jih je bilo ranjenih, poroča Guardian. Dva od ubitih ljudi sta umrla v mestu Bilopillia v provinci Sumy severno od Bakhmuta, so sporočili iz urada Zelenskega. V začetku tedna je bila ena oseba ubita v granatiranju v Zaporožju, najmanj osem drugih pa je bilo ubitih v bližini študentskega doma v bližini Kijeva. “Rusija divjaško obstreljuje mesto,” je Zelenski zapisal v objavi na Telegramu, ki mu je priložil videoposnetek, ki prikazuje, kot je dejal, rusko raketo, ki je zadela devetnadstropno stanovanjsko hišo v Zaporožju. “Streljajo se na stanovanjska območja, kjer živijo navadni ljudje in otroci.” Kremelj je sprožil naborno kampanjo v upanju, da bo letos prijavil kar 400 tisoč novih vojakov, da bi dopolnil svoje vse manjše vrste, poroča Bloomberg. Mobilizacijska kampanja bi Moskvi omogočila, da se izogne uporabi svojih rezervistov, potem ko je odločitev za to lani jeseni sprožila strahove in povzročila, da so milijoni Rusov zapustili državo v množičnem odseljevanju.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...