[Dokumenti]: Sindikat policistov Slovenije od ministra Boštjana Poklukarja zahteva pojasnila o policistu, ki ga je ilegalni migrant okužil z garjami

Datum:

“V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) smo se seznanili s primerom policista PU Novo mesto (PP Šentjernej), ki se je v preteklih dneh okužil z nalezljivo boleznijo garje, pri čemer naj bi se okužil v postopku z ilegalnimi migranti,” je v pismu ministrstvu za notranje zadeve zapisal predsednik SPS Kristijan Mlekuš. Skrbi ga, da so okuženi tudi drugi, saj po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje inkubacijska doba traja od dva do šest tednov. Od pristojnih zahteva, da mu nemudoma sporočijo, ali informacija drži. Prav tako Mlekuša zanima, ali so identificirali migranta, ki je imel garje, na kakšen način je prišlo do okužbe policista in kakšni ukrepi so bili sprejeti.

Naj spomnimo. Skladno z objavo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) inkubacijska doba garij traja od 2 do 6 tednov, prenaša pa se s telesnim stikom (koža-koža), zato se nam poraja vprašanje, ali so bili ustrezni ukrepi sprejeti pravočasno. Poleg tega NIJZ navaja, da se mora zdraviti celoten kolektiv, kjer so se garje pojavile, prav tako morajo vsi izvajati ukrepe za preprečitev nadaljnjega prenosa, kar pa po podatkih, s katerimi razpolagamo, ni bilo storjeno.

V sindikatu zdaj v skladu z določbami Kolektivne pogodbe za policiste zahtevajo, da jim iz razloga varnosti in zdravja pri delu nemudoma sporočijo vse zahtevane informacije. V prvi vrsti, ali je bil identificiran kliconosec nalezljive bolezni, za katero je zbolel policist, in kje se nahaja? Na kakšen način je prišlo do okužbe policista, kakšne ukrepe je povzelo MNZ kot pristojno za varnost pri delu v konkretnem primeru in ali se je uvedlo zdravljenje celotnega kolektiva , kjer so se pojavile garje, skladno z navodili NIJZ.

V sindikatu jih še zanima, ali je bilo za policista uvedeno stoodstotno zdravljenje in ali so bili preventivnih ukrepov deležni tudi njegovi družinski člani oz. osebe, s katerimi živi. Zanima jih tudi, kdo nosi stroške zdravljenja. Pod dokument, naslovljen na ministrstvo za notranje zadeve, se je podpisal vodja sindikata Kristijan Mlekuš, odgovore pričakujejo v najkrajšem možnem času.

Enaka vprašanja smo zato na Ministrstvo za notranje zadeve naslovili tudi v uredništvu Nova24TV. Na odgovore še čakamo.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...

Gabrova v svojem podkastu dobila odgovor, ki ga zagotovo ni pričakovala

Golobova spremljevalka in militantna veganka je v svoj prvi...