“Domoljub” Cerar kot priden pionirček proti poljskemu in madžarskemu uporu glede sprejemanja migrantov

Datum:

Premier Miro Cerar se je po počitnicah že vrnil k svojemu primarnemu delu, in sicer k nadaljevanju okrepljenega komuniciranja z mediji ter podajanja sporočila, da vlada okrepljeno dela za dobrobit državljank in državljanov. Namesto, da bi vlada nemudoma začela s sprejemanjem nujno potrebnih reform, se je usmerila v referendumsko kampanjo o zakonu o drugem železniškem tiru med Divačo in Koprom, Cerar pa si je vzel čas tudi za ameriški portal Bloomberg in v intervjuju dejal, da bo Slovenija naredila vse, kar je v njeni moči, da bo ostala na “hitrem pasu” Evropske unije. Glede na to, da se je kritično odzval na pokončno držo Poljske in Madžarske, ki ne sprejemata vsiljevanja migrantskih kvot, se poraja vprašanje, do kam je pripravljen iti, da bo prispeval kamenček v mozaik spodkopavanja evropske identitete. 

Težko najdemo koga, ki še ni slišal za madžarskega premiera Viktorja Orbana, ki je v času migrantske krize zavzel odločno držo in kljub pregovarjanjem odločno sporočil, da bo Madžarska zaradi varnosti svojih državljanov zaprla svoje meje. Pri marsikaterem zagovorniku odprtih meja je poteza Orbana naletela na njegovo obsojanje, nekateri pa so šli celo tako daleč, da so ga označili z diktatorjem. Kljub raznovrstnim pritiskom je Orban opozoril na “izjemno močno logično” povezavo med terorizmom in premikanjem muslimanov v Evropo, tako v zadnjih mesecih kot v minulih desetletjih, ki je zanj in za številne Evropejce “očitno dejstvo, pa če vam je to všeč ali ne”, in dodal: “Večina naših voditeljev na Zahodu to dejstvo zanika.” Zanikanje “očitnega”, kar gre po mnenju madžarskega premierja pripisati politični korektnosti, ki se je snela z vajeti, pa “s povečevanjem razkola med voditelji in ljudstvom” destabilizira evropsko politiko.

Viktor Orban. Foto: epa

Soros se zavzema za pomuslimanjanje Evrope
Orban, ki od začetka ostaja zvest svojim prepričanjem, evropske države poziva, naj prekinejo svoje sodelovanje z odprtjem meja za migrante, ki jih financira milijarder George Soros, katerega cilj je očitno pomuslimanjenje Evrope. Več kot očitno se je izkazalo, da kultura migrantov nasprotuje kulturi Evropejcev in da obe ne moreta živeti v sožitju. Medtem ko Madžarska skuša ohraniti svojo kulturo, pa ima Slovenija za migrante odprta vrata. Slovenska vlada z Mirom Cerarjem na čelu namreč ostaja gluha za pozive k prenehanju podpiranja Sorosa pri omogočanju migracij, prav tako se ne zavzema za uresničitev misije vračanja ilegalnih migrantov v svoje domovine.

Miro Cerar. Foto: epa

Cerar bi podprl ukrepe proti Poljski
Med državami, ki so zavrnile sodelovanje v programu EU za širjenje 160.000 priseljencev iz Italije in Grčije, je bila poleg Madžarske tudi Poljska, kateri pa sodeč po intervju ni naklonjena niti slovenska vlada. Cerar je namreč zatrdil, da bi podprl ukrepe proti njej v primeru, če bi bilo to potrebno. Po zadnjih terorističnih napadih v Barceloni so na Poljskem poudarili, da so neintegrirane muslimanske skupnosti tiste, ki predstavljajo teroristično grožnjo in pojasnili, da so se iz tega razloga odločili, da Poljska ne bo več sprejemala muslimanskih migrantov. Stališče Poljske se ujema s splošnim mnenjem Višegrajske skupine, ki jo poleg Poljske in Madžarske sestavljata tudi Češka in Slovaška. Poljska predsednica vlade Beata Szydło si je, podobno kot Orban, upala spregovoriti o povezavi med migranti in terorizmom ter napovedala, da se Poljska kljub grožnjam ne bo podredila vsiljevanju kvot.

Beata Szydło. Foto: epa
Kot lahko vidimo, slovenski vladi varnost in blaginja njenih državljanov ne predstavlja prioritete, saj se ji zdi bolj pomembno, da je solidarna do horde mladih moških iz Severne Afrike, ki si želijo lagodnega življenja. Mar ne bi bilo bolj prav pomagati slovenskim družinam, ki se komaj prebijajo iz dneva v dan ali da bi mladim brez vplivnih stricev v ozadju pomagali priti do prve zaposlitve? Le upamo lahko, da bodo državljani na prihajajočih se volitvah dobro premislili, komu bodo namenili svoj glas, da ne bomo prej postali etnična manjšina znotraj Evrope.
H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....