Donald Trump je podprl ponovno kandidaturo madžarskega premierja Viktorja Orbána

Datum:

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek navdušeno podprl ponovno izvolitev madžarskega premierja Viktorja Orbána, heroja skrajne desnice, ki je bil obtožen plazeče avtoritarnosti.

Viktor Orbán iz Madžarske resnično ljubi svojo državo in si želi varnosti za svoje ljudi,” je dejal Donald Trump v izjavi svojega odbora Save America PAC, preden je podrobno navedel razloge za svojo podporo. “Opravil je močno in čudovito delo pri zaščiti Madžarske, zaustavitvi nezakonitega priseljevanja, ustvarjanju delovnih mest, trgovini in bi mu bilo treba dovoliti, da to počne tudi na prihajajočih volitvah. Je močan vodja in ga vsi spoštujejo,” je še dodal Trump.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump in madžarski premier Viktor Orbán (Foto: epa)

Orbán je bil prvi premier od leta 1998 do 2002, ko je bila njegova stranka – Fidesz – osem let prisiljena v opozicijo, preden je leta 2010 ponovno prišel na oblast in ponovno zmagal v letih 2014 in 2018. Čeprav je madžarski premier z najdaljšim stažem, se bo spomladi pomeril z večinoma enotno opozicijo, ko si bo poskušal zagotoviti četrti zaporedni mandat.

Ko je govoril o uporu iz obdobja hladne vojne, kjer je bilo ubitih približno 3000 in več kot 700 smrtnih žrtev sovjetskih komunističnih sil v državi, je Orbán dejal: V življenju narodov so trenutki, ko nenadoma vsi začutijo – da ko je dovolj, je dovolj, in da stvari ne morejo več tako naprej. Odločiti se moramo in naša odločitev kaže, kdo v resnici smo.”

Madžarski premier Viktor Orbán (Foto: epa)

“Razkriva se vrednost celega naroda: molči ali protestira; pristane ali se upre; odvrne pogled ali se dvigne; kloni se ali se bori, stati moraš na tej ali na tisti strani,” je še izjavil Orbán v govoru.

Trump je leta 2019 pozdravil Orbána v Beli hiši, kar je simbolično sprejetje za premierja, ki se pogosto spopada z vodstvom Evropske unije in sta ga zavrnila tako predsednik Joe Biden kot Trumpov predhodnik Barack Obama. Nekateri uradniki Trumpove administracije so takrat trdili, da je bil cilj obdržati na zahodu voditelja, ki se je spogledoval z Rusijo, nato pa se je državni sekretar Mike Pompeo posvetil srečanju z aktivisti, ki so med obiskom v Budimpešti naleteli na Orbána. Toda Orbána vse pogosteje pozdravljajo tako Trumpovo krilo republikanske stranke kot evropski skrajno desničarski voditelji, kot je francoska Marine Le Pen, zlasti zaradi njegove zavrnitve sprejemanja beguncev.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...