Dovolj je bilo zapostavljanja kulture naroda: Odslej se bo na Švedskem od migrantov pričakovalo znanje jezika, če bodo želeli postati državljani!

Datum:

Švedi imajo dovolj zapostavljanja svoje kulture, zlasti jezika. Odslej bodo od priseljencev zahtevali, da se naučijo jezik, če si želijo pridobiti državljanstvo njihove države, kar bo predpisano v tamkajšnji novi zakonodaji, ki bo po predvidevanjih stopila v veljavo poleti. Prosilci za državljanstvo bodo obenem primorani dokazati, da se lahko preživljajo. Nova zakonodaja se pojavlja potem, ko je Švedska leta 2015 na široko odprla vrata množici ilegalcev in s tem skokovitemu porastu kriminala, ljudje pa se vse bolj odvračajo od leve politike. 

Švedi imajo dovolj. Odslej bodo od migrantov zahtevali, da znajo švedsko, če si želijo pridobiti državljanstvo. Gre za novo zakonodajo, ki bo predvidoma stopila v veljavo še to poletje. Predlog zakona je vložila tamkajšnja levo-sredinska vlada. In v skladu s to zakonodajo, bo vsakdo, ki bo želel pridobiti stalno bivališče v tej Skandinavski državi, moral dokazati, da govori švedsko ter da je finančno neodvisen. Tamkajšnji pravosodni minister Morgan Johansson, je ob tem poudaril, da gre za razumno zahtevo. Prepričan je, da je osnovno znanje švedščine in poznavanje lokalne družbe nujno, poroča Daily Mail.

Znano je, da je Švedska na široko odprla vrata množicam ilegalcev v obdobju velikega migrantskega vala leta 2015, vendar pa se je odtlej varnost v državi močno poslabšala. Zaznati je mogoče skokovit porast nasilništva, ki ga povzročajo migrantske tolpe, priča so bombnim napadom, strelskim obračunom in vse bolj cvetočem prestopništvu zoper spolno nedotakljivost. Nova zakonodaja naj bi bila zato ostrejša kot tista, ki je bila v veljavi že pred migrantsko krizo leta 2015, ko se je v državi znašlo kar 160 tisoč novih prosilcev za azil.

Švedska. (Foto: Voice of Europe)

Švedska je prednjačila pred vsemi ostalimi evropskimi državami, če govorimo o številu prosilcev na prebivalca. Z novim zakonom bi se radi otresli dojemanja Švedske kot magneta za nove prosilce za azil. Zakonodajo je sicer predlagala vladajoča manjšinska vlada, ki je sestavljena iz levo-sredinskih švedskih demokratov ter Zelenih. Vendar pa uspešni prosilci za azil ne bodo avtomatično prejeli tudi stalnega bivališča, ampak bodo morali počakati tri leta, da bodo zadostili zahtevam, potrebnim za vložitev prošnje za državljanstvo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Švedska: Dva Britanca v avtomobilu ustreljena in zažgana!

Več kriminala kot na Švedskem se zgodi le še...

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...