Dr. Borut Štrukelj: Tretji, poživitveni odmerek za preprečevanje polnjenja bolnišnic vse bolj smiseln

Datum:

Po cepljenju proti covidu-19 je nastanek protiteles dolgotrajen, a tekom časa prične upadati število protiteles. Idealni posameznik ne obstaja. Imamo pa tudi nekaj takih, ki ne razvijejo protiteles. Nove različice virusa predstavljajo težavo, saj le te učinkovitost cepiva nekoliko znižujejo. Poživitveni odmerek cepiva je po besedah prof. dr. Boruta Štruklja iz Fakultete za farmacijo vse bolj smiseln, saj se učinkovitost obstoječih cepiv proti covidu-19 vse bolj prilagaja novim različicam virusa. 

Čeprav Evropska agencija za zdravila po besedah Štruklja še ni sprejela dokončne odločitve okrog tega menijo, da posamezne skupine absolutno lahko uporabijo tretji odmerek. Predvsem imajo tukaj v mislih bolnike z zmanjšanim delovanjem imunskega sistema, ki do sedaj še niso uspeli razviti dovolj velike količine protiteles.

Na vprašanje glede izbire cepiva za tretji odmerek je izpostavil, da študije pri menjavi vektorskega cepiva za cepivo mRNA kažejo povečano nastajanje protiteles, s tem pa dolgotrajnost zaščite. V obratni smeri se bo pri cepljenju povečala celična imunost. Prepričan je, da to pomeni, da lahko pride do mešanja cepiv. Ker pa imamo cepiv Pfizer in Moderna dovolj, mešanje niti ni potrebno. Podal je tudi opozorilo, da je lahko reakcija organizma pri menjavi cepiva do 17 odstotkov večja. “Če nas je pri prejšnjem cepljenju bolela roka, nas bo zdaj morda bolj, če smo prej imeli vročino, bo ta zdaj morda še nekoliko višja. Resnih neželenih učinkov, ki se jih najbolj bojimo, pa ne bo več,” je poudaril.

Kot pomembno je izpostavil nedavno študijo, v okviru katere so 306-im preiskovancem dodelili tretji odmerek v obdobju od pet do osem mesecev po drugem odmerku. Izsledki so pokazali, da se je raven protiteles povečala za kar 300-krat. To pa po njegovih besedah verjetno omogoča mirno življenje brez okužbe za kar dolgo obdobje.

“Izraelska vlada se je odločila, da bodo vsi starejši od 40 let vsaj mesec dni po drugem odmerku dobili še tretjega, kar je prav tako lahko dober zgled. Stroka to spremlja in videli bomo, kakšni bodo končni rezultati,” je po poročanju STA izjavil Štrukelj in dodal prepričanje, da bi bilo smiselno, če bi posvetovalna skupina vlade preučila vsa dana dejstva in v primeru doseženega konsenza svetovala poživitveni odmerek. Tukaj ima v mislih predvsem oskrbovance v domovih za starejše in tvegane skupine ljudi.

Cepljenje v Zdravstvenem domu Kočevje (Vir: ZD Kočevje, Facebook)

Pot do specifičnega zdravila SARS-CoV-2 je še dolga
Do specifičnega zdravila proti SARS-CoV-2 je še dolga pot. Je pa trenutno v Sloveniji zdravilo REGEN-COV-2, je na današnji tiskovni konferenci poudaril Štrukelj. Vlada je nabavila začetno količino, tisoč enot in je to zdravilo že na razpolago. “To zdravilo ni bilo registrirano po uradni poti na Evropski agenciji za zdravila, ampak je pridobil t. i. izjemno dovoljenje. REGEN-COV-2 je sestavljen iz dveh protiteles, ki po injiciranju poiščeta virus, se nanj vežeta in ga inaktivirata. Veliko je govora tudi o Ivermektinu. Vsakodnevno spremljamo študije in poudariti moramo sledeče. Ivermektin je na celičnem nivoju pokazal, da se virus SARS-CoV-2 ne razmnožuje oz. se njegovo razmnoževanje zmanjša.”

Po besedah Štruklja je težava v tem, da bile te klinične študije narejene izven klasičnih pravil. Iz tega razloga se je mednarodna skupina raziskovalcev sedaj odločila, da izvede veliko klinično študijo, ki bo izvedena po vseh pravilih. “Tukaj je aktivna tudi Slovenija,” je povedal in dodal, da šele potem, ko bomo imeli rezultate te študije, bomo lahko rekli, ali je Ivermektin uporabna učinkovina ali ne.

Po besedah Štruklja smo verjetno na hujši poti kot ob prejšnjem valu. Ob sklicevanju na razmerje med hospitaliziranimi necepljenimi in cepljenimi je poudaril, da je več kot jasno, da je to v veliki meri v prid cepljenim. “Enako pa tudi velja za smrtne žrtve”.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...