Infektolog Potočnik: V nekaj urah sem napolnil covid oddelek in vsi sprejeti na kisiku so necepljeni!

Datum:

“Ravno z dežurstva: v nekaj urah sem napolnil covid oddelek, premeščali iz cele Slovenije, ker so kapacitete polne. Vsi sprejeti na kisiku so necepljeni. Kaj je skupno vsem zdravnikom/sestram, s katerimi sem govoril? Frustracija, siti in utrujeni smo. Pa komaj se je tole začelo,” je zapisal infektolog Federico V. Potočnik. 

Za dodatna pojasnila smo se obrnili na infektologa Federica V. Potočnika, ki je za naš medij dejal: “Sicer smo napolnili oddelek v dežurstvu in to praktično samo s takšnimi, ki niso bili cepljeni. In vsi, ki sem jih vprašal, jim je bilo žal, da niso bili cepljeni.” Vsem proticepilcem, ki so v strahu za svoje zdravje in nasedajo različnim teorijam zarote, povezanim s “spike proteini” in “genetsko terapijo” itd. pa odgovarja, da lahko človek v dobi spleta in poplavi informacij, sam izbira, ali bo bral relevantne informacije stroke oziroma zdravnikov, ki se s tem ukvarjajo ali pa “Facebook zarote”.

“Lahko samo preusmerjamo ljudi na prave vire informacij.” Ključno je, da se posluša infektologe, mikrobiologe, virologe in epidemiologe, ki so na voljo. V Sloveniji so vsi ti strokovnjaki enotni glede podpore cepivu in cepljenju. Vsa slovenska stroka, ki se s tem področjem ukvarja, je enotna. To je po mnenju Potočnika dovolj velik argument. V državi, v kateri živimo in je dovolj razvita, imamo odlične strokovnjake – vsi govorijo isto. “Mislim, da nismo mi tisti, ki moramo dokazovati, ampak je oseba z dvomljivimi referencami tista, ki mora nekaj dokazati. To je tako, kot če bi nekdo zahteval, da dokažem, da je Zemlja okrogla.”  

Podatki Covid-19 sledilnika. (Foto: posnetek zaslona)

“Potrebno je znati interpretirati informacije, sicer pa vprašati nekoga, ki se na to spozna. In vsi, ki se v Sloveniji na to spoznamo, vsi smo istega mnenja.” Glede primera proticepilskega ravnatelja Petra Žureja, ki je med drugim zahteval dokaze glede tega, ali so virusi povzročitelji bolezni in dvignil ogromno medijskega prahu po vsej Sloveniji pa je Potočnik dejal, da “si predstavlja, da mora biti njegovim učiteljicam biologije precej nerodno ob takšnem ravnatelju. In če ima dvome glede delovanja virusov lahko vpraša že svoje učence iz 8. in 9. razreda in oni bi mu znali podatki odgovor.” Število novih primerov okužb v Sloveniji je sicer 509, 14- dnevna pojavnost znaša 202,8 na 100 tisoč prebivalcev, polno cepljenih je 890.610 oseb, hospitaliziranih 105, na intenzivni terapiji 18 oseb in ena nova smrt.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...