Dr. Jože Možina odgovarja na “brutalen” napad Tanje Fajon zaradi oddaje Utrip: “Naj vam bo jasno, RTV ni vaša, ne bo popuščanja …”

Datum:

Avtor včerajšnjega Utripa na Radioteleviziji Slovenija dr. Jože Možina, ki je razhudil slovensko levico z objavo zgodb preživelih prič pokola v Dražgožah, ki je komunistični mit o junaških partizanih, na katerih se desetletja napaja slovenska levica za dnevnopolitične potrebe, postavil pod velik vprašaj, se je odzval na kontroverzen zapis predsednice Socialnih demokratov Tanje Fajon. Ta je namreč Možini in urednici informativnega programa Jadranki Rebernik očitala, da so iz RTV naredili vladni servis in da vsebina Utripa ni bila v javnem interesu. Možina zdaj prek Twitterja Fajonovi sporoča, da njen grob politični napad in sramotenje novinarja RTV razgalja njeno protidemokratično dvoličnost, ki pa da ne bo ostala brez posledic. Ob tem je referiral tudi na vodjo posebne evropske ekspedicije o ugotavljanju stanja na področju medijev v Sloveniji, nizozemsko levičarko Sophie in’t Veld.

Spomnimo, Tanja Fajon si je privoščila popolnoma neprimeren izpad na Twitterju, kjer je skritizirala sobotni Utrip, sicer oddajo komentatorskega tipa, v kateri so oba ideološka pola v preteklosti že razburjali kolumnisti, kot so Mojca Pašek Šetinc, Gregor Drnovšek in Jadranka Rebernik. “Javni servis = vladni servis. RTV Slovenija, sramota! Možina in ekipa. Ni opravičila za uredniško politiko, ki ne deluje več v javnem interesu,” je zapisala Fajonova na Twitterju.

Novinar in zgodovinar dr. Jože Možina, ki je tudi avtor “bestsellerja” Slovenski razkol, voditeljici Socialnih demokratov, sicer njegovi nekdanji sodelavki na RTV, ni ostal dolžan. “Tanja Fajon, vi niste javni interes, vaš grob politični napad in sramotenje novinarja RTV razgalja vašo strašljivo protidemokratično dvoličnost, ki ne bo brez posledic, a ne Sophie in’t Veld,” je bil ogorčen Možina. Nato je še dodal: “Naj vam bo jasno, RTV je javna, ne vaša. In ne bo popuščanja, ko gre za svobodo medijev in resnico!”

Možina se je sicer že včeraj zahvalil svojim sledilkam in sledilcem za pohvale, ki jih je bil deležen na račun omenjene oddaje. “Ganile so me vaše tako številne pohvale. In to zato, ker le dokazujejo kakšno opustošenje za ugled RTV Slovenija je pustilo enoumje zadnjih let, da ena taka oddaja – droben prispevek k nazorski pluralnosti – zbudi tako pozornost,” je zapisal.

Inštitut 8. marec na Facebook sporoča Možini: Ne zanima nas tvoja interpretacija zgodovine
Možina je sicer razburil številne levo usmerjene novinarje, kolumniste in blogerje. Oglasil se je denimo filozof Boris Vezjak, ki je na svojem blogu zapisal, da je Utrip prvič po nekaj letih izpeljal politično pravoverni Jože Možina, ki ga zelo očitno naveza Areh-Rebernik poriva za prvega novinarja javne radiotelevizije.

“Je v polnem pomenu besede politikantski zmazek, izdelek v funkciji dobrikanja političnemu režimu in po vseh novinarskih standardih škandalozen. V njem je Možina že čisto osebno obračunal z Dražgošami, jih razglasil za zgodovinsko pravljico in zlagani mit, se pri tem skliceval na skrbno izbrane priče, ki jih je posnel v svojih poprejšnjih intervjujih. Oddaja, ki je dolga desetletja namenjena tedenskemu pregledu tekočega dogajanja, je bila tokrat v čisto drugačni ideološki funkciji njegovega boja proti zgodovini, NOB, partizanstvu in spopada z njemu neljubo resničnostjo,” se je hudoval Vezjak.

Mojca Šetinc Pašek (Foto: STA)

Novinarka RTV Mojca Pašek Šetinc, ki občasno prav tako pripravlja Utrip in je bila v preteklosti tarča jeze desne strani tvitosfere, pa je na svojem Facebooku delila objavo Inštituta 8. marec pod vodstvom Nike Kovač, kjer so sporočili Jožetu Možini, da jih ne zanima zgodovina in da jih v njihovi politični kampanji zanima samo prihodnost. “Ne zanima nas tvoja interpretacija zgodovine, ne bomo pojasnjevali svoje. Mi hočemo prihodnost,” so zapisali in ob tem obsodili fašizem in nacizem, komunizma, očitno namerno, ne.

Še korak dlje je šla zloglasna Eugenija Carl, ki je na Facebooku delila fotografijo umetnila Arijana Pregla in pripisala, da je Utrip Jožeta Možine lažnivi zmazek.

Eugenija Carl je Možinov Utrip označila za lažnivi zmazek.

Razburilo je tudi razmišljanje novinarke Dela Maje Prijatelj, ki je zapisala sledeče: “Še en intervju z Janšo na RTVSLO, še ena odpoved Tarče, še en utrip Možine, pa bom resno razmislila o odpovedi naročnine RTVSLO. Kakšna radikalna predaja je to, kakšno sprevračanje zgodovine – nazadnje bodo partizani krivi za nemški pokol v Dražgošah. Se bo kdo na tv temu uprl?” 

Upor novinarjev v spregi z levo politično opcijo proti uravnoteženju medijske krajine zgolj kaže na to, kako močno v levo je pomaknjena slovenska medijska scena in kako se je desetletja manipuliralo z javnim mnenjem.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...