Dr. Žiga Turk: Prej ali slej bo želodec povedal, česar nosu nismo verjeli

Datum:

“Vlada se je odločila, da bo že pred počitnicami demontirala, anulirala, preklicala in razdrla vse, kar je naredila prejšnja vlada. Kar je v svojem bistvu napad na demokracijo,” je dr. Žiga Turk napisal v svoji kolumni za Siol ter spomnil, da je bilo v navadi, da gre čez poletje politika na morje, ker je v pisarnah uradništvu prevroče, da bi delalo škodo in da se vsi od vseh nekako odpočijemo. A letos ni tako. Nekdanji minister še opozarja, da je vsemu, kar se tu pri nas zdaj dogaja, že zdavnaj potekel rok uporabe.

“V zvezi z vladanjem Trumpa, Johnsona in Janše smo lahko v bolj razsvetljenih medijih prebrali, da se mora oblast samoomejevati. Da naj ne počne vsega, kar sicer po zakonu sme,” je v kolumni na Siolu zapisal dr. Žiga Turk in opozoril, da istega ne slišimo, ko gre za stopnjo bolj brutalen zakonodajni in kadrovski revanšizem Golobove vlade. Dodal je, da sicer beremo in gledamo, da gre za odpravo škodljivih posledic prejšnje vlade in za menjave nestrokovnjakov s strokovnjaki, ampak to beremo samo zaradi simbioze “neodvisnih medijev” in oblasti. “Če bi bili resnicoljubni namesto neodvisni, bi brali kaj drugega,” je poudaril.

Turk v svoji kolumni nadaljuje, da je politološko treba ugotoviti, da je bistvo demokracije v tem, da je oblast deljena – deljena v času, tako, da se oblast menja, in deljena v prostoru tako, da si različne veje oblasti gledajo pod prste. Po Turkovem prepričanju rdeči ne prenašajo, da bi se oblast menjala. Ko je za dve leti vlado prevzel Janez Janša, so padli v histerični jok kot kakšen razvajen smrkavec, je zapisal. In seveda nočejo, da bi si veje oblasti gledale pod prste, zato hočejo imeti pod komando izvršilno in zakonodajno vejo, sodno s premočjo v sodstvu, ki se najbolj jasno kaže v sestavi ustavnega sodišča in seveda v “neodvisni” medijski četrti veji: “Javno RTV si oblast poskuša podrediti z zakonskim udarom. Kar samo kaže, kako rdeči nikakor ne zmorejo ponotranjiti demokracije in razmer, v katerih ne bi bili čisto vsi vzvodi oblasti v njihovih rokah. Ali res niso sposobni vladati, ne da bi imeli totalen nadzor nad vsem?”

Napravite mi to medijsko krajino spet rdečo
“Medijski kapitalisti se zavedajo, da morajo biti do te vlade prijazni, saj nadzoruje glavne oglaševalce. Javno RTV pa si oblast poskuša podrediti z zakonskim udarom. Kar samo kaže, kako rdeči nikakor ne zmorejo ponotranjiti demokracije in razmer, v katerih ne bi bili čisto vsi vzvodi oblasti v njihovih rokah. Ali res niso sposobni vladati, ne da bi imeli totalen nadzor nad vsem? Ali bi komu krona z glave padla, če bi imeli na RTV nekaj besede ljudje, ki niso aktivisti levice in Levice? Očitno se Golob boji, da bi mu. Ali pa se mu samo ne da s tem ukvarjati. Kar se mi zdi bolj verjetno.”

Turk meni, da je zadnja točka, kjer Slovenija pade na izpitu demokracije, da je za demokracijo značilen miren prenos oblasti. “Res je, da se ne streljamo in da nihče ni v zaporu, še, ampak to, kar se je zgodilo v zadnjih mesecih, ni bil miren prenos oblasti,” je izpostavil svoje opažanje – ki je enako opažanju tudi vseh ostalih, ki niso po levo slepi. V kolumni se je dotaknil tudi vladne komunikacije, ki naj bi se – vsaj po mnenju večinskih medijev – pod vlado Roberta Goloba močno izboljšala. “Vse, kar reče predsednik vlade, drži. Do trenutka, ko reče nekaj drugega. Potem drži tisto drugo in tistega prvega nikoli ni rekel,” je nekdanji minister opisal Golobovo komuniciranje. Povsem nekaj drugega je tudi to, da se sedaj vlada z uredbami in ne z odloki. “Ker so v eni zakotni firmi menda delali preveč, bo zdaj temna stran meseca za celo državo uvedla obvezno elektronsko beleženje delovnega časa. Čez čas menda celo preko velikega brata državne aplikacije,” je Turk še kritičen do aktualnega dogajanja v koalicijskih vrstah.

Lepi in prazni
“Osnovna težava, se mi zdi, je v tem, da volitev ni zmagala stranka. Stranke imajo ideologijo, program, aparat, intelektualce in bolj ali manj vedo, kaj hočejo. Take stranke so SDS, SD in NSi. Stranka-lista Svoboda nima nič od tega. Njeni poslanci so ljudje, ki potrebujejo službo, nekateri tudi razsvetljen oder javnosti. Njen predsednik je človek, ki se je prišel maščevati, ker ni več predobro plačan direktor državnega podjetja. Edini, ki vedo, kaj hočejo, so v stranki Levica. Stranka SD ve, da bi morala hoteti isto. Tisti, ki vedo, kaj hočejo, so še nevladniki, od anticepilca Stevanovića do antijanšistke Kovačeve. In ti trije zdaj porivajo Goloba v svojo smer, on pa daje vtis, da jim po liniji najmanjšega odpora kima. Toliko besede tisti, ki se na nič ne spoznajo, a mislijo, da vse vedo, še niso imeli. Kar nekako se nam toži po časih, ko se je zdelo, da nekdo iz globoke države ve, kaj dela.

Žiga Turk je opozoril tudi na slab začetek aktualne vlade – demolirali so Janševo mini davčno reformo, ki je malenkost razbremenila inženirje in druge zahtevne poklice. Slovenija ostaja država, katere primerjalna prednost so delovna mesta z nizko dodano vrednostjo in nizkimi plačami. Te davčna politika stimulira in taka industrija prihaja in ostaja pri nas. Bomo imeli po vladanju Goloba Slovenijo, ki bo še naprej zaostajala za Češko, Slovaško, Poljsko, Madžarsko in Estonijo? Turk sklene svojo kolumno z mislijo, da letošnje poletje ne živimo časa kislih kumaric, ko se nič ne dogaja in bi bil javni prostor zapolnjen z vsebinami, ki so bile narejene na zalogo, spravljene v kleti in bi jih zdaj prinesli na prve strani, ampak živimo čas skisanih kumaric. “Antijanšizmu je potekel rok trajanja, ampak tega niso opazili, kot ne opaziš, da se ti je usmradila pozabljena odprta konzerva v kotu hladilnika,” je nanizal nazoren primer in zaključil, da so skisane kumarice naša dieta za naslednja štiri leta. “Prej ali slej bo želodec povedal, česar nosu nismo verjeli,” je sklenil kolumno, ki jo lahko v celoti preberete tukaj.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...