Vrtoglava kazen: Ameriški zanikovalec strelskih pohodov bo moral prizadetim staršem izplačati neverjetno vsoto denarja

Datum:

Ameriško sodišče je svetovno znanega konspiracionista Alexa Jonesa obsodilo na hudo finančno kazen. Razsodba je vezana na pretekla poročanja Alexa Jonsa. Ta je pred leti zanikal, da se je na osnovni soli Sandy Hook v Newtonu zgodil strelski pohod, nato pa se je za nameček norčeval iz staršev pokojnih otrok. Kazen je vrtoglava, v skupni višini blizu 50 milijonov dolarjev.

Spomnimo, množični morilec je konec leta 2012 na osnovni šoli Sandy Hook v Newtownu v zvezni državi Connecticut pobil 20 otrok in šest odraslih oseb. Med mrtvimi je bil tudi 6-letni Jesse Lewis, sin Neila Heslina in Scarlett Lewis, ki sta vložila tožbo proti Alexu Jonesu – ta je namreč večkrat trdil, da je bilo najsmrtonosnejše šolsko streljanje v zgodovini ZDA potegavščina, ki so jo uprizorili aktivisti za nadzor orožja, in sicer z uporabo igralcev.

V četrtek je Jones vložil predlog za razveljavitev sojenja, vendar je sodnik v Teksasu zahtevo zavrnil. Med sojenjem za določitev višine odškodnine, ki bi jo morali dodeliti staršem, je Jones priznal, da je bil pokol na osnovni šoli Sandy Hook “100-odstotno resničen”. Vendar sta Heslin in Lewisova povedala porotnikom, da opravičilo ne bo zadostovalo, in jih pozvala, naj Jones plača za leta trpljenja, skozi katera je spravil njih in druge družine. Po poročanju tujih medijev je eden najbolj napetih trenutkov nastopil, ko je tožnica – mati šestletnega dečka, ubitega v Sandy Hooku – nagovorila Jonesa z mesta za priče. Lewisova je radijskemu voditelju povedala, da ni igralka ali del globoke države. Rekla je, da so njen sin Jesse in drugi otroci, ki so umrli v osnovni šoli, resnični in dodala, da so Jonesove trditve vodile v deset let pekla.

Foto: Epa

Twitter je političnemu komentatorju že pred leti izdal prepoved rabe socialnega omrežja, potem ko je bil ta kritičen do CNN-ovega novinarja na zaslišanju v ameriškem senatu. Twitter je pred dokončnim suspenzom Jonesu najprej že začasno onemogočil rabo socialnega omrežja, potem ko je Jones pozval ameriškega predsednika Donalda Trumpa naj ukrepa v zvezi s tehnološkimi velikani, ki cenzurirajo drugače misleče. Šlo je namreč za to, da za stvari, zaradi katerih so suspendirali Jonesa, niso suspendirali nikogar na levici, čeprav so bili primeri z levice velikokrat dosti hujši. “Odstranili so me ne zato, ker lažem, temveč ker govorim resnico in smo popularni, in ker smo si drznili iti na zaslišanje komisije in se postavili po robu Rubiu, se postavili po robu lažem osrednjih medijev in povedali resnico,” je takrat povedal Jones,  po tem ko je prejel politično motiviran suspenz.

A v tokratnem primeru gre za dokazane laži, zato je zgodba precej drugačna. Svoboda govora se konča na točki, kjer nekomu (nemarno) škoduje in žal se je v dotičnem primeru zgodilo ravno to. Poleg tega, je Jones med pandemijo Covid-19 v svoji oddaji lažno trdil, da nekateri njegovi izdelki, vključno z “supersrebrno belilno zobno pasto” in “supermodrim srebrnim imunskim grgranjem”, lahko zaustavijo ali zdravijo Covid, zaradi česar mu je FDA poslala opozorilno pismo zaradi prodaje “neodobrenih in napačno označenih” izdelkov, povezanih s pandemijo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...