Drama v Kaliforniji: Želel vdreti v osnovno šolo in postreliti šolarje, ubil štiri ljudi in jih več ranil

Datum:

Novi strelski pohod v ZDA se je tokrat zgodil v Kaliforniji, ko je 44-letni napadalec, ki so ga mediji identificirali kot Kevina Jasona Neala, ubil štiri ljudi, deset pa jih je ranil. Tragedija bi bila lahko še veliko večja, saj je skušal vdreti v osnovno šolo in tam nadaljevati svoj pokol.

Kevin Jason Neal se je na strelski pohod odpravil v torek zgodaj zjutraj. Najprej je ubil soseda, nato pa se odpravil do bližnje osnovne šole in jo prerešetal. Še večjo tragedijo so preprečili zaposleni na šoli, ki so hitro ukrepali. Takoj, ko so zaslišali strele, ki so odjeknili malo pred začetkom pouka, so šolo zaklenili, tako da strelec ni mogel vstopiti. Učence so skrili pod mize, da so bili varni pred streli, ki so prihajali od zunaj. Enega učenca je sicer uspel raniti, a ni v življenjski nevarnosti, ranjenih pa je bilo tudi več drugih, in sicer zaradi stekla, ki je letelo naokoli.

Streljal naključno na mimoidoče
Med svojim divjim morilskim pohodom je Neal ukradel več vozil, s katerimi je povzročil prometne nesreče, iz njih pa je tudi streljal na mimoidoče. S poltovornjakom, ki ga je ukradel po tem, ko ni mogel priti v šolo, pa je zapeljal na šolsko dvorišče in tam nadaljeval s streljanjem. Po šestih minutah streljanja v poslopje šole je obupal in se odpravil naprej, kjer je na cesti nato ranil še dva šolarja.

Policija ga je uspela ustaviti po uri groze, ki so jo doživeli tamkajšnji prebivalci manjšega kraja Rancho Tehama Reserve več kot 200 kilometrov severno od Sacramenta.

Sosedski spor?
Neal je bil stari znanec policije, saj so ga sosedje že večkrat prijavili zaradi nasilja in uporabe strelnega orožja. Motiv za napad sicer še ni znan, po poročanju nekaterih medijev pa naj bi šlo za sosedski spor. V strelskem pohodu je uporabil tri kose strelnega orožja.

Kot je povedal predstavnik policije Phil Johnston je šlo za posameznika, ki je streljal naključno, na srečo pa jim je uspelo preprečiti še hujšo tragedijo.

Na napad se je že odzval podpredsednik Mike Pence in izrazil sožalje vsem žrtvam in njihovim svojcem. Zagotovil je, da bodo spremljali situacijo in pohvalil policiste, da so ustavili strelca.

Barbara Oprčkal

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...